[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX a constatat 4 cazuri în care s-a făcut desemnarea candidaților la prezidențiale înainte de termen
26 August

Asociația Promo-LEX a lansat primul Raport al Misiunii de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 și a prezentat principalele constatări, transmite CURENTUL.

Potrivit directorului de program al Promo-LEX, Pavel Postica, Misiunea va avea 42 de observatori pe termen lung fiind responsabili de un anumit teritoriu.

„În ziua alegerilor vom disloca în 608 secții de votare observatori pe termen scurt, care vor monitoriza procesul electoral. Vom delega observatori care vor monitoriza procesul electoral și în afara secțiilor. Analizăm opțiunile să găsim suport din partea partenerilor noștri încât să delegăm observatori în cele mai sensibile secții de votare – peste hotare și Transnistria. În afară de aspectele de monitorizare a procesului electoral, vom desfășura și activități de educație civică a alegătorilor. Cu radiodifuzorul național și Moldova1 vom organiza dezbateri publice cu concurenții electorali”, a spus Pavel Postica.

Misiunea de observare a alegerilor a monitorizat perioada preelectorală din 21 mai până pe 25 august.

Astfel, în perioada menționată, Promo-LEX a atestat 4 situații în care s-a făcut desemnarea candidaților înainte de termen: Platforma DA – Andrei Năstase, PAS – Maia Sandu, PUN – Octavian Țîcu și Mișcarea Politică „UNIREA” – Dorin Chirtoacă.

Activități politice cu impact electoral atestate: Pro Moldova – cu acțiunea „Dodon pleacă!”, Partidul Politic Partidul Nostru – cu acțiunea „Claxonează dacă ești împotriva lui Dodon”, PUN – cu campania „Ce înseamnă Unirea”, PAS – cu campania „Fii voluntar în campanie” și Mișcarea Politică „UNIREA” – cu apelul identificării unui singur candidat la prezidențiale.

Promo-LEX a atestat primele asumări de merit pentru activități finanțate din bani publici: Președintele Igor Dodon și PSRM și-au atribuit meritele pentru acordarea ajutorului financiar de 700 lei și majorarea salariilor medicilor, Partidul „Șor” – care și-a asumat meritele pentru mai multe proiecte realizate de administrația publică locală.

Recomandările Promo-LEX țin de redefinirea noțiunii de perioadă electorală, proiectul de Lege 263 și alte 5 proiecte să fie examinate multilateral de Parlament și apel către cetățeni să conștientizeze riscul că suntem într-o situație de criză.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților