Premierul Pavel Filip s-a documentat despre condițiile de reabilitare și tratament oferite veteranilor de război, transmite CURENTUL.
În cadrul vizitei de lucru efectuate la Întreprinderea de Stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare” (CREPOR), Pavel Filip a discutat cu președinții Asociațiilor veteranilor de război și conducerea centrului despre problemele cu care se confruntă și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a îmbunătăți serviciile oferite pacienţilor instituţiei medicale.
Pavel Filip a subliniat că protecția socială a veteranilor se află în atenția Guvernului și este abordată în toată complexitatea sa, atitudinea Executivului faţă de sănătatea cetăţenilor fiind exprimată în fapte concrete. Astfel, în luna aprilie a.c., Guvernul a lansat Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care vine să îmbunătățească protecția socială oferită veteranilor de război, participanților la acțiunile de luptă din Afganistan și veteranilor războiului pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
La rândul său, președinții asociațiilor veteranilor de război au adus mulțumiri Guvernului pentru susținerea acordată şi au menţionat oportunitatea activităţii în cadrul Cabinetului Prim-ministrului a unui consilier în problemele veteranilor, fapt ce permite abordarea sistemică a dificultăților apărute și identificarea rapidă a soluțiilor necesare. În același timp, a fost solicitată extinderea numărului pacienților care pot beneficia de tratament. În context, Premierul a spus că la elaborarea Legii Bugetului de stat pentru anul viitor se va ține cont de solicitarea veteranilor și se vor examina toate posibilitățile de alocare a resurselor financiare suplimentare în acest sens.
Veteranii de război sunt asigurați cu tratament complex în cadrul CREPOR, acesta fiind gratuit, costul cheltuielilor în acest scop fiind acoperit din contul surselor financiare alocate din bugetul de stat. Anual, aici beneficiază de tratament peste 100 de veterani şi persoane cu dizabilități.
Cristina Pendea