Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) lansează un apel pentru finanțare prin grant care are ca scop să susțină implementarea și certificarea bunelor practici agricole în baza standardului GLOBALG.A.P., inclusiv a modulului privind practicile sociale GRASP, transmite CURENTUL.
Apelul pentru finanțare prin granturi își propune să sprijine producătorii de fructe și struguri de masă în implementarea și certificarea bunelor practici agricole în baza standardului internațional GLOBALG.A.P. și a bunelor practicilor sociale în baza modulului GRASP, ceea ce va contribui la sporirea eficienței proceselor de producere și manipulare post-recoltare, creșterea calității și siguranței alimentare a fructelor și strugurilor de masă și creșterea exporturilor prin corespunderea cu cerințele importatorilor din UE și alte regiuni.
Proiectul APM anticipează acordarea a aproximativ 1,900,000 MDL pentru finanțarea activităților de grant. Proiectul APM va acoperi costurile serviciilor de instruire și consultanță privind implementarea cerințelor GLOBALG.A.P. și GRASP și costurile serviciilor de audit și certificare GLOBALG.A.P. și GRASP în natură. Mai multe detalii sunt disponibile aici https://drive.google.com/drive/folders/1uXHmBUzKM_sUBrqkX9vGjs_DiHqWEtsO
Standardul GLOBALG.A.P. abordează:
Trasabilitatea;
Menținerea înregistrărilor și inspecția internă;
Istoria terenurilor si gestionarea lor;
Gestionarea solului;
Utilizarea îngrășămintelor;
Irigare/ fertirigare;
Protecția culturilor;
Manipularea post-recoltă;
Gestionarea, reciclarea și reutilizarea deșeurilor și surselor de poluare;
Sănătatea, siguranța și bunăstarea muncitorilor;
Mediul înconjurător;
Managementul reclamațiilor.
Modulul GRASP abordează aspectele legate de muncă și condițiile de muncă în cadrul gospodăriei, și anume:
Accesul angajaților la regulamentele naționale în muncă;
Contractul de muncă
Fișele de salariu și salariile;
Ne-angajarea în muncă a minorilor;
Accesul la educația școlară obligatorie;
Sistemul de înregistrare a orelor de muncă;
Orele de muncă și odihnă.
Cererile de grant pot fi depuse de către producătorii și exportatorii de fructe și struguri de masă, organizațiile de producători (cum ar fi cooperative sau grupuri de producători) și asociațiile sectoriale de a propune activități de implementare și certificare GLOBALG.A.P. și GRASP în lanțurile valorice ale fructelor și strugurilor de masă din Republica Moldova. Solicitanții pot solicita finanțare pentru una sau mai multe activități din lista celor indicate mai jos:
Servicii de instruire și consultanță privind implementarea cerințelor standardului GLOBALG.A.P.;
Servicii de instruire și consultanță privind implementarea cerințelor modulului GRASP al standardului GLOBALG.A.P.;
Servicii de audit și certificarea a sistemelor de management în baza cerințelor standardului GLOBALG.A.P.;
Servicii de audit și certificarea a sistemelor de management în baza cerințelor modului GRASP al standardului GLOBALG.A.P.
Cristina Pendea