[ X ]
Proiectul Twinning, finanțat de Uniunea Europeană, finalizat cu succes
13 Noiembrie

Proiectul Twinning „Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere”, lansat pe 23 septembrie 2017 și implementat pe parcursul a 2 ani de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Departamentul Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, a ajuns la final, transmite CURENTUL.

Obiectivul general al proiectului a fost de a sprijini Republica Moldova în îndeplinirea obligațiunilor sale în temeiul Acordului de Asociere RM-UE. Evenimentul oficial de încheiere a proiectului, desfășurat astăzi, 13 noiembrie, a reunit demnitari de nivel înalt, ambasadori ai statelor membre UE, oficiali din cadrul Serviciului Vamal, reprezentanți ai Departamentului Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri și experți.

Proiectul și-a propus să sprijine Serviciul Vamal în pregătirea pentru aderarea la Convenția privind regimul de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, prin implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) la nivel național.

Asistența oferită în acest domeniu de către experții lituanieni a vizat elaborarea unui nou cadru legislativ necesar pentru testarea pilot și aplicarea, la nivel național, a sistemului de tranzit comun în Republica Moldova, elaborarea specificațiilor pentru NCTS, care să fie compatibile cu sistemul de tranzit național, donația soft-ului de tranzit național aplicat în Lituania, consolidarea capacităților etc. Este de menționat că aderarea Republicii Moldova la cele două Convenții, după finalizarea tuturor pregătirilor necesare, ar reprezenta un pas important în direcția integrării europene. Totodată, implementarea practică a sistemului de tranzit comun, inclusiv prin utilizarea NCTS, ar contribui la modernizarea și eficientizarea procedurilor de tranzit aplicate în țara noastră, dar și la facilitarea comerțului între Moldova, țările UE și alte state care aplică regimul de tranzit comun (de exemplu: Elveția, Norvegia, Turcia, țările din Balcanii de Vest), creând condiții mai facile pentru exporturile moldovenești de mărfuri în UE.

Pe de altă parte, experții italieni au oferit asistență semnificativă în procesul de pregătire pentru implementarea Ghișeului Unic în domeniul vamal. Sistemul Ghișeului Unic va asigura aplicarea unor controale mai eficiente din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Prin urmare, schimbul de informații va asigura, în viitor, o transparență și integritate sporită a administrațiilor publice și vor aduce beneficii sectorului economic, toate acestea fiind în conformitate cu cerințele europene.

De asemenea, în cadrul proiectului Twinning, o atenție sporită a fost acordată atât armonizării legislației vamale naționale cu cea comunitară, cât și consolidării capacităților funcționarilor vamali în elaborarea instrucțiunilor și procedurilor interne necesare, preluând cele mai bune practici europene.

Cele mai importante rezultate ale Proiectului sunt:

– Elaborarea regulamentelor pentru aderarea Republicii Moldova la cele două Convenții, asigurând armonizarea procedurilor vamale cu cerințele Convențiilor: au fost elaborate proiectul Legii privind aplicarea regimului vamal de tranzit și șase proiecte de legislație secundară care asigură transpunerea prevederilor cadrului normativ european;

– Elaborarea și aprobarea Documentului de Viziune asupra Ghișeului Unic. Potrivit acestui document, aplicarea Ghișeului Unic va permite creșterea eficienței activităților de monitorizare și control ale operațiunilor efectuate și va asigura o mai mare transparență și predictibilitate a acestor acțiuni;

– Deținerea pachetului integral NCTS de către Serviciul Vamal. Soft-ul NCTS, cu modulele Garanțiilor și modulul Trader, a fost donat de către Departamentul Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania;

– Elaborarea materialelor de instruire destinate formatorilor Serviciului Vamal, care vor contribui la livrarea unor programe de formare profesională eficiente pe domeniile NCTS, Ghișeul Unic și alte simplificări.

Informații generale:

Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană și a fost implementat pe parcursul a 26 de luni, timp în care au fost desfășurate 19 activități și 66 de misiuni (ateliere de lucru, consultări, seminare, vizite de studiu etc.), la care au participat 31 de experți ai Serviciului Vamal și 48 de experți ai autorităților vamale din Lituania și Italia.

Printre principalele rezultate ale proiectului se numără instruirea angajaților, schimbul de experiență cu experți străini, realizarea studiilor de impact și a altor evaluări.

Rezultatele și beneficiile proiectului vor deveni mai vizibile odată cu adoptarea noului Cod vamal și punerea în aplicare a sistemului național de tranzit NCTS. Deși beneficiarii direcți ai proiectului sunt Serviciul Vamal și operatorii economici din Republica Moldova, beneficiarii finali sunt toți cetățenii Republicii Moldova, care se vor bucura de îmbunătățirea calității serviciilor prestate de autoritatea vamală. De asemenea, instituirea unui nou cadru legal, compatibil cu cel aplicabil în UE, va contribui la facilitarea comerțului și la atragerea de noi investitori, stimulând creșterea economică a țării.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților