Inspectoratul General al Poliției a prezentat rezultatele obținute de la lansarea proiectului „Supraveghere de Vecinătate” a avut loc astăzi. Scopul acestuia îl constituie crearea unei comunităţi mai sigure prin combaterea şi prevenirea infracţiunilor, fiind un element al Poliției Comunitare, un concept ce urmează a fi implementat în anul 2018 în cadrul Strategiei de dezvoltare a Poliției, informează CURENTUL.
Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al IGP, a accentuat importanța proiectului mai ales pentru colaborarea polițiștilor cu societatea civilă.
„Dorim să relatăm despre continuitatea acestei campanii pe care IGP și l-a pus drept obiectiv, dar totodată de-al perpetua în fiecare localitate. Scopul de bază este o cât mai bună conlucrare între cetățeni, poliție și administrațiile locale. Asemenea proiecte pentru prima dată că a fost lansat în SUA, acum 100 de ani în urmă, apoi preluat de către mai multe țari din Uniunea Europeană, în R. Moldova a fost implementat în anul 2013”.
Astfel, doar într-o lună, au fost prevenite 18 infracțiuni de către societate, autorii fiind reținuți la timp de Poliție. Pe parcursul ultimelor 30 de zile au fost implementate şi funcţionează cu succes 486 de sectoare în 285 de localităţi din ţară.
Totodată, Marin Maxian, şeful Direcţiei Generale Securitate Publică, a declarat că „acest proiect, deci l-am văzut ca o prioritate, un principiu foarte ambițios privind dezvoltarea și modernizarea poliției. În acest sens vreau să zic că a fost o provocarea foarte mare”.
Menţionăm că, proiectul „Supraveghere de Vecinătate” este un model econom şi eficient, bazat pe implicarea tuturor părţilor: cetăţeni voluntari, societatea civilă, Administraţiile Publice Locale şi Poliţie, care împreună construiesc o comunitate sigură.
Anastasia Borta