Proiectul de lege semnat de deputați – membri ai Biroului permanent al Parlamentului, care vizează modalitatea de procurare rapidă a vaccinelor anticoronavirus, a fost susținut, astăzi, de Comisia economie, buget și finanțe. Proiectul urmează a fi aprobat în plenul Legislativului și este inclus în ordinea de zi a ședinței de vineri, 12 martie.
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Petru Burduja, a argumentat necesitatea proiectului prin accelerarea extremă a răspândirii COVID-19, iar organizarea ordinară a achizițiilor ar putea tergiversa lansarea imunizării în masă a populației.
”Timpul ne cere să fim responsabili și să ne asumăm decizii rapide, ceea ce așteaptă cetățenii”, a declarat deputatul, menționând că obiectivul este vaccinarea a cel puțin 70 la sută din populație.
Proiectul presupune modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative și reglementează procedura de procurare a vaccinelor anticoronavirus cu derogare de la prevederile Legii privind achizițiile publice.
Astfel, se propune stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.
De asemenea, este reglementată organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA RSAP) sau pe suport de hârtie, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare — și prin e-mail.
Totodată, în cazuri de extremă urgență, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinelor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.
De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinelor.
Suma totală preconizată pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin constituie 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.