[ X ]
Proiectul privind digitalizarea CSJ – lansat: „Efectul este benefic pentru toți”
26 Ianuarie

Proiectul privind digitalizarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a arhivei Judecătoriei Nisporeni, a fost lansat astăzi, informează CURENTUL.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a accentuat importanța implementării proiectului atît pentru sistemul judecătoresc, cît și pentru întreaga societate.

„Realizarea arhivelor digitale reprezintă un pas important în istoria Republicii Moldova, care va duce la majorarea transparenței față de sistemul judecătoresc. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, care a fost posibil cu sprijinul SUA. Noi mereu ne puneam această întrebare și discutam la ședințe despre posibilitatea de a digitaliza arhivele cu dosare și iată că astăzi acest lucru și Curtea Supremă de Justiție și Judecătoria Nisporeni vor beneficia de aceste noi posibilități”, a declarat Micu.

Totodată, președintele CSM a venit cu o solicitare către partenerii de dezvoltare care au contribuit nemijlocit la implementarea și finanțarea proiectului.

„S-a făcut un lucru enorm, efectul este benefic pentru toți, dar, în primul rînd, pentru justițiabili. Noi avem însă o solicitare – în viitorul apropiat, dacă ar fi posibil, acest proiect să fie extins asupra tuturor instanțelor”, a mai spus el.

Reprezentanta Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională a menționat că proiectul va intensifica transparența în sistemul judecătoresc. „Suntem siguri că acest proiect va consolida transparența din sistemul judecătoresc din Moldova. Conform sondajelor, demonstrează că, cetățenii și-au pierdut încrederea în sistemul judecătoresc, iar datorită proiectului sunt sigură că va recăpăta treptat încrederea și va majora transparența în rîndul cetățenilor. Moldova a ales calea spre Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că toate instituțiile trebuie să respecte standardele unu sistem corect și imparțial în special cel judecătoresc”, a explicat ea.

Menționăm că, realizarea acestui proiect a avut loc cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, Guvernului Estoniei și Ambasadei Marii Britanii.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților