[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” a fost extins până în anul 2020
24 Iunie

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL) este unul foarte important pentru Republica Moldova, deoarece contribuie la implementarea politicilor de dezvoltare regională a statului, ameliorarea calității vieții cetățenilor, asigurându-le servicii publice de calitate. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ședinței Comitetului Director al MSPL, transmite CURENTUL.

Vicepremierul Octavian Calmîc, președintele Comitetului Director al MSPL, a accentuat că prin realizarea acestui proiect, susținut de guvernele Germaniei, României, Suediei, Elveției și Uniunea Europeană, actorii locali obțin un suport real în corelarea și implementarea necesităților sale cu prioritățile regionale și naționale.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova și co-președintele Comitetului Director al MSPL, Ulrike Knotz, a menționat că Guvernul Republicii Federale Germania a mandatat Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) pentru implementarea proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale” pentru cea de-a doua fază, care se desfășoară în perioada 2016-2018.

Pe parcursul perioadei ianuarie – iunie 2017, Proiectul MSPL a înregistrat progrese în toate cele 4 domenii de intervenție – consultanță și suport în promovarea și implementarea politicii de dezvoltare regională; îmbunătățirea coordonării și monitorizării strategiilor de dezvoltare regională; îmbunătățirea dezvoltării și implementării strategiilor de dezvoltare regională; instituționalizarea modulelor de instruire și a măsurilor de dezvoltare a capacităților. În perioada respectivă de timp au fost finalizate procedurile de verificare prealabilă a 10 proiecte în aprovizionare cu apă și canalizare, precum și 8 proiecte în eficiență energetică, etc. Bugetul total al proiectului pentru faza a doua (2016 0 2018) este de peste 7,4 milioane de euro.

Potrivit lui Aneil Singh, șef Secție Cooperare a Delegației UE în Republica Moldova, consolidarea dezvoltării regiunilor în țara noastră este un obiectiv important pentru ameliorarea calității vieții cetățenilor din toate zonele, iar UE, Germania și alți parteneri de dezvoltare sprijină acest proiect cu scopul de a îmbunătăți capacitățile administrației regionale și locale de a livra și gestiona investiții concrete în infrastructura publică.

În cadrul reuniunii, Philipp Johannsen, director de țară GIZ și managerul proiectului MSPL, a prezentat progresul și principalele provocări ale proiectului pe parcursul perioadei de raportare, precum și activitățile planificate. De asemenea, a informat membrii Comitetului Director despre finalizarea mandatului său în Republica Moldova și a ținut să mulțumească autorităților Republicii Moldova și partenerilor de dezvoltare pentru implicare și rezultatele care au fost atinse pe parcursul ultimilor șapte ani.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților