[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul medierii comerciale – lansat: Agenții economici vor putea să-și rezolve disputele pe cale pașnică
2 Februarie

Proiectul Guvernului Republicii Moldova privind implementarea medierii comerciale în cadrul sistemului judecătoresc și sectorul privat a fost lansat astăzi la Ministerul Justiției, transmite CURENTUL.

Proiectul este lansat cu suportul BERD, Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, CERD. Asistența oferită Executivului va permite utilizarea medierii în sistemul de justiție civilă pentru soluționarea litigiilor comerciale. Astfel, se mizează pe reducerea efectelor adverse ale proceselor de judecată și oferirea de beneficii economiei și cetățenilor din Moldova.

Vice-ministrul Justiției, Eduard Serbenco, a menționat că proiectul este extrajudiciar, dar MJ are anumite atribuții în acest domeniu.

„Instituția medierii s-a încetățenit cu cadrul normativ și avem a II lege în acest sens, ținând cont de practica medierii. Instituția este extrajudiciară sau privată, dar MJ își poartă anumite responsabilități pe marginea acestui proiect. Am ales și un nou Consiliu de Mediere, sperăm că acest va implementa noi proiecte. Medierea este necesară pentru ca justițiarele să aibă acces la informație nu numai în instanța de judecată, dar și înafara acesteia. Persoanele atestate ca mediatori își fructifică abilitățile, sunt câteva zeci de persoane care au atestate de mediatori. Cu acest prilej am elaborat un nou cod de procedură civilă și acesta a fost transmis Parlamentului. Medierea și-a demonstrat abilitatea în sistemele judiciare”, a spus vice-ministrul.

Președintele Camerei de Comerț, Sergiu Harea, a spus că proiectul nou este mai mult adresat agenților economici.

„Avem 15 mediatori care activează deja. Medierea în R. Moldova este un lucru nou și necunoscut în mare măsură. Lecțiile învățate la primele cursuri nu trebuie repetate și în cadrul acestui proiect. Campania de sensibilizarea este primul pas pentru ca părțile antrenate în conflict să construiască ceva și nu au o directivă impusă. Pe viitor acest lucru va fi în vizorul Camerei de Comerț. Medierea lansată astăzi se adresează mai mult agenților economici, dar sunt și alte modalități de mediere care includ un spectru larg”, a spus Sergiu Harea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților