[ X ]
Proiectul legii cu privire la publicitate, examinat de Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media
19 Octombrie

Proiectul de lege cu privire la publicitate a a fost examinat, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. A fost aprobat coraportul la proiectul de lege, pentru prima lectură, transmite CURENTUL.

În DOCUMENT este concretizat obiectul reglementărilor în domeniu — relațiile ce apar între furnizorii, producătorii, distribuitorii, difuzorii și consumatorii de publicitate.

Este instituit dreptul difuzorilor de publicitate de a solicita distribuitorului asumarea răspunderii privind mesajul publicitar.

Sunt completate și concretizate reglementările speciale cu referire la difuzarea publicității prin intermediul paginilor web și este eliminată limita spațiului din publicațiile periodice private, rezervat publicității comerciale.

O nouă reglementare este cea privind difuzarea publicității politice în perioada extraelectorală.

Iar sintagma ”publicitate socială” se propune a fi înlocuită cu sintagma ”mesaj de interes public”.

Este reglementată și publicitatea comercială, dar și publicitatea exterioară (outdoor).

Proiectul a fost elaborat de deputații Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, în colaborare cu grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova.

Potrivit autorilor, scopul proiectului este ajustarea legislației naționale la standardele internaționale în domeniul publicității, crearea unui climat adecvat pentru dezvoltarea pieței de publicitate.

„În Republica Moldova există o lege a publicității, adoptată în 1997, care este depășită, și nici chiar cele 50 de amendamente realizate în timp la această lege nu sunt în stare să o ajusteze la standardele moderne”, a menționat Marcela Adam, secretar al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Anterior proiectul de lege a fost supus audierilor publice, pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe – comisie sesizată în fond. Documentul urmează a fi aprobat sau avizat și de celelalte comisii parlamentare permanente, apoi – examinat în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Inapoi la arhiva noutaților