Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost dezbătut, astăzi, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe. Documentul a fost elaborat de Guvern, în condițiile unor situații fără precedent: criza energetică, criza economică și cea a refugiaților, precum și în contextul unor procese inflaționiste cu impact pronunțat asupra bugetului. Aceste circumstanțe au determinat concentrarea nu doar pe măsuri de redresare economică pe termen scurt, ci și pe reforme pe termen lung, care să genereze resurse de creștere durabilă. Respectiv, la elaborarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor s-a ținut cont de obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova europeană 2030”.
Astfel, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 este fundamentat pe o creștere economică de 2% și pe nivelul inflației medii anuale de 15,7%.
În anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat, care va fi de 18,3 miliarde de lei, va fi acoperit din surse interne și externe.
Taxa pe valoare adăugată este cea mai importantă sursă de venit, peste jumătate din tot volumul. Intrările din granturi la bugetul de stat în anul viitor se prevăd în mărime de 5,5 miliarde de lei, ceea ce constituie 8,5% din totalul veniturilor.
Principalele măsuri de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 sunt:
– acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, cu un fond de reducere a vulnerabilității energetice în volum de 5 miliarde de lei;
– acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1300 lei;
– acordarea plății compensatorii persoanelor al căror salariu lunar va fi mai mic de 4000 lei;
– realizarea programului Prima Casă;
– programele START pentru TINERI și PARE 1+1;
– asigurarea majorării normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ;
– majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor;
– susținerea activității teatrelor, a circului și a organizațiilor concertistice și altele.
În anul 2023, vor derula cca 154 proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei.
Ministrul finanțelor Dumitru Budianschi a mai precizat că datoria publică se estimează la nivel de 39,7 la sută din Produsul Intern Brut, la finele anului 2023.