[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi pilotat în alte patru judecătorii din țară
27 Februarie

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la lansarea celei de-a doua etape a proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, care va fi pilotat în alte patru judecătorii din țară – Drochia, Hîncești, Strășeni și Criuleni.

Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre rezultatele semnificative înregistrate în cadrul primei etape a proiectului, urmare a căreia, judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț au obținut statutul de instanțe model. Ministra Justiției a remarcat faptul că aceste instanțe corespund standardelor europene, iar schimbările pozitive prin care au trecut, contribuie la creșterea încrederii în sistemul de justiție.

„Pilotarea aplicației e-Dosar judiciar, instruirea judecătorilor și a personalului în domeniul utilizării Sistemului informațional judiciar, asigurarea instanțelor judecătorești cu echipament necesar, dar și dezvoltarea mecanismelor de informare și educare a justițiabililor sunt doar câteva dintre cele mai importante realizări ale primei etape a proiectului”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Astfel, extinderea acestui proiect înseamnă:

–        acces facilitat la justiție pentru mai multe persoane;

–        condiții decente pentru justițiabili și angajați;

–        servicii online de calitate;

–        o atmosferă prietenoasă etc.

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a mulțumit Guvernului Statelor Unite pentru suportul valoros, oferit prin intermediul USAID, care ne ajută să construim un sistem judiciar mai aproape de cetățeni și de interesele acestora. Totodată, ea a îndemnat actorii din justiție și partenerii de dezvoltare să-și unească eforturile pentru a construi împreună un sistem judiciar mai robust și mai echitabil, care să servească intereselor tuturor cetățenilor.

La eveniment a participat adjuncta șefului misiunii diplomatice a SUA în Moldova, Laura Hruby, șeful misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, dar și reprezentanți ai judecătoriilor Drochia, Hîncești, Strășeni și Criuleni.

Proiectul USAID „Instanțe Judecătorești Model” a fost lansat în anul 2021, în judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț. Rezultatele atinse de aceste trei judecătorii au fost evaluate de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Curților de Apel Chișinău și Bălți, dar și ai Proiectului.

Inapoi la arhiva noutaților