[ X ]
Proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional al R. Moldova a fost aprobat de Guvern
18 Iulie

Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului contravențional prevede mai multe modificări aprobate, astăzi de Guvern. Cele mai importante modificări propuse se referă la extinderea termenului de prescripție în cazul sancționării faptei de violență în familie, aplicarea muncii neremunerate și instituirea arestului contravențional persoanelor care au împlinit vârsta generală de pensionare, transmite CURENTUL.

Modificările la Codul contravențional sunt propuse în scopul executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 28/2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi de la articolul 78ˡ din Codul contravențional și a Hotărârii nr. 32/2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 445 și 461 din Codul contravențional.

Astfel, în contextul acestor Hotărâri ale Curții Constituționale sunt propuse modificări la Codul Contravențional după cum urmează:

– modificarea alin. (3) al art. 30 din Cod prin instituirea excepției pentru art. 78ˡ din Cod care sancționează fapta de violență în familie, în vederea extinderii termenului general de prescripție de un an la cel instituit de alin. (3) art. 30 care este de 18 luni;

– modificarea art. 37 alin. (3) și 38 alin. (6) din Cod prin instituirea excepției în aplicarea muncii neremunerate în folosul comunității în cazul refuzului persoanei de a accepta executarea acesteia ca sancțiune aplicată în corespundere cu art. 78ˡ, precum și excluderea persoanelor care au atins vârsta generală de pensionare din categoria persoanelor asupra cărora nu le poate fi aplicat arestul contravențional.

Concomitent, este inclusă o situație cu caracter obiectiv precum sănătatea contravenientului, fapt care ar face imposibilă aplicarea arestului contravențional, în măsura în care această sancțiune ar amenința sau ar pune în pericol real sănătatea contravenientului. Astfel, la stabilirea sancțiunii sub formă de arest contravențional, instanța de judecată va ține cont de starea de sănătate a persoanei care a împlinit vârsta generală de pensionare.

Totodată, în contextul în care art. 42 alin. (2) din Codul contravențional prevede faptul că se pot considera atenuante şi alte circumstanţe decât cele prevăzute expres la alin.(1), săvârșirea contravenției de către o persoană care a atins vârsta generală de pensionare poate fi considerată drept o circumstanță atenuantă, în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei.

Menționăm faptul că, potrivit noilor modificări din Cod sancționarea contravenientului cu munca neremunerată pentru acțiuni de violență în familie va putea fi aplicată fără a fi necesar acordul persoanei sancționate, iar arestul contravențional al persoanei care a atins vârsta generală de pensionare va putea fi aplicat cu condiția să nu existe impedimente justificate legate de starea de sănătate a acestuia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților