Proiectul de lege privind medierea și statutul mediatorului, adoptat în prima lectură de către Parlament, a fost analizat în cadrul ședinței Consiliului consultativ al Ministerului Justiției. Discuțiile au avut ca obiectiv consolidarea cadrului normativ și eficientizarea mecanismelor alternative de soluționare a conflictelor, informează CURENTUL.
Mai exact, proiectul de lege introduce obligativitatea participării la o ședință de mediere înainte ca anumite categorii de litigii – civile, de familie și de muncă – să fie introduse pe rolul instanțelor. Proiectul prevede compensări și facilități pentru persoanele care apelează la mediere.
„Prin această inițiativă, Ministerul Justiției își propune să degreveze instanțele de cauzele minore, să reducă cheltuielile judiciare și administrative, să crească eficiența actului de justiție și să promoveze dialogul ca metodă principală de soluționare a conflictelor. Vrem o justiție mai eficientă, în beneficiul cetățenilor și al sistemului judiciar”, a declarat ministra Veronica Mihailov-Moraru.
Un alt element introdus prin proiectul de lege este constituirea unui organ de autoadministrare a profesiei de mediator, care va asigura calitatea, eficiența și protejarea intereselor mediatorilor. „Crearea Uniunii Mediatorilor va contribui la întărirea statutului profesional al mediatorilor și la creșterea încrederii publice în acest instrument juridic. Mediatorii vor trebui să fie licențiați, să participe anual la formare profesională și să respecte standarde stricte de etică”, a subliniat secretarul de stat Stanislav Copețchi.
La ședință au participat reprezentanți ai instanțelor judecătorești, Consiliului de mediere, avocaților și mediului de afaceri. Cei prezenți au venit cu propuneri de îmbunătățire a cadrului legal, au semnalat posibile situații care pot apărea în aplicarea legii și le-au dezbătut cu comunitatea de juriști. Au fost prezentate exemple ipotetice care, în opinia unor participanți, ar putea genera tergiversări sau costuri suplimentare, în timp ce alții au contracarat cu prevederi legale, exemple practice și date statistice care evidențiază beneficiile aplicării unui astfel de mecanism. Echipa ministerului va analiza toate sugestiile comunicate în cadrul ședinței.
Cei prezenți au apreciat textul proiectului și necesitatea promovării acestuia, în contextul în care numărul și complexitatea cauzelor aflate pe rolul instanțelor sunt în creștere, iar procesul de examinare este mai de durată. Proiectul de lege va intra în vigoare etapizat, pentru a permite pregătirea efectivă a implementării și modificarea corespunzătoare a unor prevederi din Codul de executare.
Proiectul transpune în legislația națională Directiva 2008/52/CE privind medierea în materie civilă și comercială, este aliniat la recomandările Consiliului Europei și implementează, totodată, acțiunile prevăzute în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.
La elaborarea acestuia, membrii Consiliului de mediere au realizat studii de fezabilitate și au colaborat cu experți internaționali, care au contribuit cu bune practici și expertiză. Textul a fost întocmit în urma unui proces amplu de consultări, inclusiv în cadrul conferinței internaționale „Promovarea medierii prin cooperare în Republica Moldova”, desfășurată recent la Chișinău.