[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul de lege, înaintat de Alexandru Oleinic, ce vizează piața produselor petroliere – votat în Parlament
18 Martie

Deputații au susținut metoda de plafonare a prețurilor în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt`s, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost aprobat PROIECTUL de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul independent Alexandru Oleinic.

În opinia autorului, analiză situației pe piața internă, inclusiv evoluția prețurilor în comparație cu fluctuațiile prețului pe piețele internaționale, comportamentul companiilor petroliere indică necesitatea unei revizuiri fundamentale a cadrului normativ în domeniul respectiv. Acest lucru a devenit și mai evident după audierea rapoartelor reprezentanților Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliului Concurenței, menționează deputatul.

Alexandru Oleinic a specificat că implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

Asemenea abordări vizavi de formarea prețurilor la produsele petroliere, prin utilizarea formulei stabilite de plafonare, sunt folosite în Slovenia, Slovacia, Belgia și alte state membre UE, Muntenegru, Macedonia de Nord – state în curs de aderare.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților