Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au elaborat și au înregistrat un proiect de lege numit generic – proiectul „Antirisipă alimentară”, scopul acestuia fiind prevenirea risipei alimentare, informează CURENTUL.
„Proiectul prevede stimularea și motivarea prin instrumente fiscale a operatorilor economici din domeniul agro-alimentar în implementare măsurilor antirisipă. Cea mai esențială este: recuperarea alimentelor care se apropie de termen de valabilitate sau sunt neconforme pentru comerț dar sigure pentru consum și donarea lor către organizații caritabile, bancă de alimente, cantine sociale care la rândul său redistribuire gratuit beneficiarilor finali, păturilor social vulnerabile”, a declarat deputata Mariana Cușnir.
Potrivit spuselor sale, în țara noastră se risipesc alimente în valoare de 19 miliarde de lei anual, dintre care o 1/3 se irosesc de către consumator, de acasă.
„Aici depinde de educația și cultura fiecăruia cât de risipitori suntem însă cert este necesitatea conștientizării:
Alimentele încă bune pentru consum nu trebuie să ajungă deșeuri, aruncate la groapa de gunoi, trebuie depuse toate eforturile ca acestea să rămână în circuitul consumului prioritar uman.
Sunt câteva beneficii esențiale aduse de acest proiect de lege:
solidaritate socială- se recuperează alimente bune pentru consum uman și redistribuirea lor beneficiarilor social vulnerabili;
economie circulară- produsele alimentare în care s-a investit multe resurse, rămân în curcuitul economic, în consum prioritar uman sau animal;
de mediu- se diminuează formarea deșeurilor alimentare, respectiv mai puține emisii cu efect de seră.
Sper să avem toată deschiderea societății în promovarea și implimentarea măsurilor antirisipă”, a mai spus ea.