[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul „Agricultura Competitivă” va beneficia de finanțare adițională
26 Septembrie

Ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare  în vederea realizării Proiectului „Agricultura Competitivă” a fost aprobată de către legiuitori în cadrul ședinței Parlamentului, transmite CURENTUL.

Acordul prevede alocarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de 10 milioane dolari SUA. Obiectivul Proiectului vizează sporirea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării prin susținerea procesului de modernizare a sistemului de management al securităţii alimentare; facilitarea accesului pe piaţă pentru agricultori, precum şi integrarea practicilor de agro-mediu şi de gestionare durabilă a terenurilor.

Finanțarea adițională presupune extinderea activităților care au înregistrat succese considerabile, în special, în cadrul Componentei a II-a Proiectului: „Îmbunătățirea potențialului de acces la piețe”.

De asemenea, Acordul de Finanțare Adițională presupune o restructurare a proiectului, în vederea realocării mijloacelor rămase din Componenta a V-a: „Compensații pentru susținerea vânzărilor” la Componenta I-a: „Consolidarea managementului siguranței alimentelor”.

În discursul său, vice-ministrul Iurie Ușurelu a menționat că 8 milioane de dolari vor fi direcționate pentru investiții în infrastructura post-recoltare.

Spre deosebire de prima etapă, a doua finanțare adițională include două compartimente noi: apicultura, precum și colectarea și procesarea laptelui. Totodată, pentru susținerea grupurilor de producători de succes în vederea sporirii competitivității, precum și pentru a le permite acestora să atragă noi membri, un grup de producători va putea primi granturi consecutive, astfel încât valoarea cumulativă a acestora să nu depășească plafonul maxim permis, 350 mii dolari SUA.

Implementarea acestui acord de finanțare adițională pentru proiectul ”Agricultura Competitivă în Moldova” este preconizată începând cu 1 septembrie 2016 până la 30 iunie 2019. Maturitatea împrumutului este de 20 ani, taxa de angajament – 0,5%, taxa de deservire – 0,75% și dobânda – 1,25%, perioada de grație 5 ani.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților