[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectele investiționale ale CNAM – verificate în 2020
9 Ianuarie

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au monitorizat la finele lunii decembrie alte două proiecte investiţionale, implementate în anul 2018 de Centrul de Sănătate Ţânţăreni din raionul Anenii Noi și, respectiv, Oficiul Medicilor de Familie Pârliţa din r-nul Făleşti, transmite CURENTUL.

Pentru construcţia edificiului CS Ţânţăreni, CNAM a alocat în anul sus-menţionat 1 milion 200 de mii de lei din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Aceşti bani au fost direcţionaţi pentru ridicarea clădirii, izolarea termică a faţadei, instalarea reţelelor de apă şi canalizare, a sistemelor electrice şi termice, construcţia gardului, amenajarea teritoriului.

Cel de-al doilea proiect monitorizat se referă la reparaţia capitală a OMF Pârliţa din componența CS Mărăndeni. Pentru renovarea clădirii, CNAM a transferat 600 de mii de lei, bani investiţi în tencuirea pereţilor, instalarea reţelelor de apă şi canalizare, electrice şi termice, schimbarea geamurilor şi uşilor.

În procesul monitorizării celor două proiecte, echipa de evaluare a constatat că obiectivele generale ale acestora au fost atinse, şi anume crearea unui mediu sigur şi confortabil pentru pacienţi şi a unor condiţii favorabile de muncă pentru personalul medical, îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale şi a accesului populaţiei la asistenţa medicală primară.

Amintim că CNAM a reluat în iunie 2020 vizitele de monitorizare a proiectelor investiţionale iniţiate în anul 2018 şi finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al companiei.

Astfel, în cea de-a doua jumătate a anului trecut au fost monitorizate 42 de proiecte implementate în anii 2018-2019 într-un şir de instituţii medico-sanitare publice din nordul, centrul şi sudul ţării. Aceste proiecte au vizat reparaţia şi renovarea unor săli sau secţii medicale, construcţia sau reconstrucţia unor oficii ale medicilor de familie, secţii sau blocuri curative, achiziţionarea de utilaje medicale performante, implementarea unor tehnologii noi de încălzire etc.

În urma evaluării proiectelor respective, reprezentanţii CNAM au constatat că majoritatea instituţiilor au respectat prevederile contractuale şi au atins scopul şi obiectivele propuse în proiecte, iar instituţiile cărora le-au fost înaintate prescripţii au înlăturat neajunsurile în termenele prestabilite. Potrivit evaluatorilor, mijloacele financiare oferite pentru implementarea proiectelor investiţionale au contribuit la sporirea calităţii serviciilor medicale, eficienţei şi randamentului instituţiilor prin crearea condiţiilor necesare atât pacienţilor, cât şi personalului medical.

Menţionăm că cele 42 de proiecte au fost desemnate câştigătoare în urma concursurilor desfăşurate în anii 2018-2019 de selectare a proiectelor investiţionale finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM.

p1

Inapoi la arhiva noutaților