Proiectele din sectoarele agriculturii ecologice și dezvoltării rurale, implementate cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, au fost evaluate de un grup de experți străini, transmite CURENTUL.
În perioada 4-8 octombrie curent, în țara noastră s-a aflat misiunea de experți care a analizat evoluția proiectelor și performanțele obținute. În acest sens, au fost realizate interviuri cu 30 de respondenți din cadrul ONG-urilor și Asociațiilor de profil, instituțiilor de control și cercetare etc.
O ședință de sinteză, cu participarea ministrului Viorel Gherciu și a E. S. Stanislav Kazecky, Ambasador al Republicii Cehe la Chișinău, a fost organizată, vineri, 8 octombrie curent.
Viorel Gherciu a menționat că, sistemul de agricultură ecologică asigură livrarea alimentelor sănătoase consumatorilor și un nivel înalt de biodiversitate.
„Cererea de produse ecologice este în continuă creștere, fapt ce oferă producătorilor șansa de a-și extinde posibilitățile de comercializare a produselor. Susținerea acestui sector este unul prioritar pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, iar unul dintre obiectivele stabilite în Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală este de a asigura în continuare consolidarea acestui sector”, a subliniat ministrul.
La rândul său, E.S. Stanislav Kazecky a reiterat că Republica Moldova poate miza pe suportul și experiența Republicii Cehe în vederea avansării relațiilor de cooperare în domeniile aferente agriculturii. „În Republica Moldova sectorul de agricultură este unul fundamental și din acest considerent vom continua susținerea acestuia pentru a atinge performanțe, pentru a genera produse de calitate cu influență benefică atât asupra sănătății cetățenilor, cât și mediului înconjurător”, a menționat diplomatul.