S.A. „Apă – Canal Chișinău”(ACC) lansează un nou proiect pilot în cadrul căruia vor fi deschise conturi personale pentru facturarea apei potabile, direct cu consumatorii a 12 blocuri locative din municipiul Chișinău, transmite CURENTUL.
Despre acesta a anunțat directorul general al S.A „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța. Decizia inițierii proiectului în cauză, a fost luată în urma mai multor solicitări parvenite din partea locatarilor, dar și pentru a minimaliza diferența de volumul, înregistrată între contorul comun din bloc și cel al consumatorilor.
Începând cu săptămâna viitoare va fi dat startul proiectului-pilot. Astfel, pentru deschiderea conturilor personale în blocurile locative gestionate de către Î.M.G.F.L. din străzile șos. Hâncești nr. 58/1, bd. Cuza Vodă nr. 39/2, 31,33, Drumul Viilor nr. 28, Gh. Asachi nr. 61, Ion Nistor nr. 28B, bd. Grigore Vieru nr 25, 5, Armenească nr.61, Grădinilor nr. 21 și un bloc din orașul Vadul lui Vodă, str. 31 August nr.29 va trebui să se respecte următoarele:
Gestionarul va depune către Operator o cerere cu solicitarea respectivă, anexând informația de la Î.M. „Infocom”, ce conține numărul de apartamente, numele, prenumele proprietarului, numărul telefonului de contact, numărul de persoane domiciliate și luate la evidență pe fiecare apartament, indicațiile precedente și curente ale apometrelor, informația privind verificarea metrologică de stat a fiecărui contor de apă, sau volumul calculat pe normă în cazul lipsei contoarelor.
Gestionarul va prezenta acordul (cererea) de la fiecare proprietar pentru deschiderea contului personal și facturarea serviciilor, cu indicarea exactă de repartizare a diferenței de volum.
De menționat că, dacă cererile nu vor fi acumulate în proporție de 100%, atunci reprezentanții ACC, cu o înștiințare prealabilă vor merge la proprietarii apartamentelor și vor selecta pachetele de documente necesare, totodată verificând și nodurile de evidență. Ulterior, pe contoarele care vor corespunde cerințelor tehnice, va fi aplicat sigiliu și întocmit un act contrasemnat de ambele părți, sau va fi eliberată o prescripție pentru înlăturarea neajunsurilor depistate cu indicarea termenului de îndeplinire.
După ce va fi finisat întregul set de măsuri și înlăturate toate neajunsurile tehnice, controlorii vor verifica periodic apometrele luate la evidență din cele peste 712 apartamente preconizate din blocurile menționate mai sus. Apoi datele colectate vor fi prelucrate, verificate și introduse în baza de date a ACC, care va elibera consumatorilor facturile de plată pentru apa consumată.
Specialiștii ACC intenționează că, în luna martie curent, să emită consumatorii din cele 12 blocuri, primele facturi pentru apa consumată în februarie 2018.
Cristina Parfeni