[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia Găgăuză se vor face din bugetul UTAG
18 Iulie

Deputatul PAS, Radu Marian, spune că restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG, informează CURENTUL. 

Deputatul a înregistrat un proiect de lege care va aduce mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul UTAG.

„Însă mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Deci avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe. Această prevedere în lege a fost introdusă în 2004, pe timpul comuniștilor.

Doar în ultimii 5 ani, bugetul central a rambursat peste 640 milioane lei în calitate de sumă TVA către UTAG.

Așadar, proiectul de lege vine să rezolve această problemă. Vom completa articolul 6 din Codul Fiscal cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul UTAG, în limita veniturilor disponibile. În același timp, sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat”, spune Marian.

Potrivit deputatului, urmare a acestui proiect de lege, se anticipează economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani.

„Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei locuiesc la Ungheni, Cahul, Comrat, sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale”, spune Marian.

Inapoi la arhiva noutaților