Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a prezentat, astăzi, proiectul de lege care are menirea să responsabilizeze autoritățile publice autonome aflate sub control parlamentar sau în coordonarea altor autorități publice, transmite CURENTUL.
„Începând cu 2016, PDM a avut grijă să elaboreze și să adopte Legi, astfel încât conducătorii autorităților publice autonome aflate sub control parlamentar sau în coordonare cu alte autorități publice să nu poată fi revocați, destituiți, indiferent de ce fac sau ce nu fac. Scopul unor astfel de prevederi este de a numi în funcții clientela politică. PDM a numit acest lucru inamovibilitate, noi o numim impunitate la fărădelegi. Împreună cu colegii vom înregistra un proiect care va avea menirea să responsabilizeze acești conducători, astfel încât să poată fi revocați, eliberați sau destituiți, dacă nu-și îndeplinesc atribuțiile sau încalcă legea”, a spus Sergiu Litvinenco.
În fapt, este vorba despre Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului, Serviciul de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.
Potrivit lui Sergiu Litvinenco, filosofia proiectului constă în Legile de organizare și funcționare a acestor entități prin introducerea prevederilor unde Parlamentul sau alte instituții să facă evaluarea acestor instituții publice.
„Vor fi două tipuri de evaluări: ad-hoc sau evaluarea anuală făcută, când aceste autorități prezintă raportul de activitate”, a spus Sergiu Litvinenco.
De asemenea, proiectul prevede și restructurarea a două entități publice. „Este vorba de Consiliul Concurenței și Consiliul Audiovizualului. Propunem reducerea numărului membrilor. Propunem ca numărul membrilor la CA să fie micșorat de la 9 la 7, iar la Consiliul Concurenței de la 5 la 3. Proiectul propune încetarea mandatelor membrilor acestor două structuri, odată cu intrarea în vigoare a legii. Parlamentul va numi interimari, se vor iniția concursuri publice, o comisie va evalua candidații. Aceste două instituții au avut destul timp să demonstreze că au început să activeze în interesul public. Din păcate, nu am văzut așa ceva”, a spus Sergiu Litvinenco.
Proiectul va fi înregistrat la secretariatul Parlamentului până la sfârșitul zilei de astăzi.
Cristina Parfeni