[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiect de lege al PSRM: „Va fi simplificată procedura de atragere la răspundere penală a judecătorilor CC”
23 Octombrie

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va înregistra joi, în Parlament, un proiect de lege care vizează judecătorii Curții Constituționale (CC), informează CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că, CC nu mai reprezintă interesul Constituției și nu mai reprezintă legea supremă în stat.

„În această situație, înregistrăm un proiect de lege, prin care interzicem dubla cetățenie pentru judecătorii CC. Nu este normal când șase cetățeni, care au jurat credință altui stat și care au pașaport străin, să decidă soarta RM. Vedem cum CC își permite să substituie rolul de Președinte, Parlament, cetățenilor care trebuie să se exprime printr-un referendum. CC servește doar un singur partid politic. Prin acest proiect de lege noi propunem amendarea legii cu privire la CC și Codul Jurisdicției din RM în partea imunităților, obligațiilor și condițiilor de ridicare a mandatului judecătorilor CC, inclusiv cu includerea interdicției de a ocupa funcția de judecător pentru persoanele cu dublă cetățenie”, a precizat socialistul.

Totodată, Vlad Batrîncea a menționat că urmează să fie aduse îmbunătățiri la prevederile legale cu privire la modul de atragere la răspundere disciplinară, penală și civilă a judecătorului Curții pentru abuzurile comise în activitatea sa. „Așa deci, propunem și amendarea Codului penal al RM, astfel încât să fie simplificată procedura de atragere la răspundere penală a judecătorilor CC pentru fapte de încălcare a Constituției, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și fapte de uzurpare a puterii în stat”, a mai spus Batrîncea.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților