[ X ]
Proiect CURENTUL – „Știința în R. Moldova”: La ce folosește preparatul BioR și cine l-a inventat
16 Decembrie

Președintele AȘM, Gheorghe Duca, califică noua invenție în domeniul produselor farmaceutice drept una incontestabilă și cu efect asupra tehnicilor farmaceutice moderne. CURENTUL, cu prilejul aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare şi a 55-a de la inaugurarea şi fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, lansează o suită de materiale ce vizează descoperirile şi inovaţiile savanţilor moldoveni şi rezonanţa acestora.

Academicianul Valeriu Rudic, inventatorul BioR-ului

În anii 90 ai secolului trecut, academicianul Valeriu Rudic inaugura în sfera cercetărilor biotehnologice fundamentale și aplicative o direcţie ştiinţifică nouă. Savantul îşi propunea să elaboreze modele noi de sinteză orientată a substanțelor biologic active cu efecte sanogene și de producere în condiţii controlate a biomasei cianobacteriei Arthrospira (Spirulina platensis) cu un conţinut biochimic prognozat.

Inventarea noilor modele de extragere şi separare din biomasa de spirulină, în îmbinare cu metode şi procedee biochimice de fracţionare a principiilor bioactive şi de purificare a lor, a finalizat prin elaborarea şi punerea în aplicare a schemelor tehnologice integrate de obţinere a unui preparat biologic nou, cu structură complexă şi impact sporit, BioR®. Profilul și complianța terapeutică a BioR®-ului sunt determinate de complexitatea mecanismelor şi efectelor lor (acţiune antioxidantă, citoprotectoare, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antivirală, hepatoprotectoare, normolipemiantă, antiaterogenă), confirmate de multiple cercetări biomedicale, toxicologice și clinice.

Contribuţia savantului Valeriu Rudic la evoluţia cercetărilor biotehnologice şi la diversificarea practicii medicinale este incontestabilă. Pe bază de BioR®, prin aplicarea tehnicilor farmacologice moderne, au fost elaborate, înregistrate și incluse în multiple scheme de profilaxie și tratament un şir de produse farmaceutice noi: BioR® soluţie injectabilă 0,5 % și BioR® capsule 5,0 mg (patologii ale ficatului, pancreasului); BioR® supozitoare 10,0 mg (disfuncții ale sistemului reproducător masculin); BioR® ovule 5,0 mg (afecțiuni ginecologice); BioR® gel 1%, Levobior unguent și Angenol gel (patologii oro-maxilo-faciale).

Recent, tot pe bază de BioR®, au fost dezvoltate, înregistrate și introduse în fabricație noi produse igienice, cum sunt, bunăoară, BioR® spray nazal (pentru igiena cavității nazale) și BioR® spray buco-faringian(pentru igiena cavității buco-faringiene). În Republica Moldova și România au fost înregistrate noi suplimente alimentare Imunobior® (care conține polizaharide sulfatate și zinc incorporat) și Aterobior®(care conține fosfolipide și seleniu incorporat).

Aceste suplimente alimentare au acțiune antioxidantă depurativă şi intervin în reglarea unor funcții metabolice, normalizează funcția de protecție a organismului. Complexitatea mecanismelor de acţiune, accesibilitatea înaltă şi implicarea nemijlocită în procesele metabolice dereglate, reducerea sau lipsa efectelor adverse, originea inofensivă şi non-toxică, sunt criteriile care, întrunite, asigură promovarea remediilor terapeutice de generaţie nouă. Ele sunt competitive în profilaxia, tratarea şi combaterea stărilor patologice ale organismului.

Compuşii activi biologic din diverse surse non-convenţionale, între care se află cianobacteriile şi microalgele, constituie subiectul a numeroase studii cu o vastă arie de cercetare: de la biotehnologie medicală şi farmaceutică la medicină experimentală şi clinică.

bior-rudic

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților