[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiect CURENTUL: Mihai Ghimpu – „Principala sarcină a mandatului meu prezidențial va fi să pregătesc și să realizez Unirea”
26 Septembrie

Deputatul Mihai Ghimpu, candidat la funcția de Președinte al R. Moldova din partea Partidului Liberal din Moldova, a răspuns la provocarea portalului nostru și ne-a răspuns la cele trei întrebări pe care i le-am adresat.

Astfel, aflăm că pentru Mihai Ghimpu, funcția de Președinte al R. Moldova înseamnă:

„Unire! Adică prosperitate și împlinire istorică prin integrare euroatlantică. Ideea mai veche după care „ne vom uni cu România în Uniunea Europeană” este complet necredibilă. De aceea, proiectul meu politic și al Partidului Liberal este acesta: „integrarea în UE prin Unire cu România”. Este mult mai realist, de fapt singurul realist, și depinde în cea mai mare măsură de noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului. Din momentul în care ne vom decide să îl facem, din acel moment începem să numărăm anii, lunile și zilele. Cu cât începem mai repede, cu atât va dura mai puțin. Iar eu voi fi un Președinte unionist. Un Președinte unionist nu este cel care spune, pasiv, că votează „da” la un referendum pentru Unire. Un Președinte Unionist nu e cel care spune că „ne vom uni cu România în interiorul UE”. Un Președinte unionist nu este cel care spune că „vom discuta despre Unire atunci când vor fi condițiile ideale”. Cei care vorbesc așa sunt falși unioniști, unioniști de conjunctură, „unioniști la rezultat” – cum scria cineva pe Facebook. Un Președinte unionist NU este cel care asistă pasiv la evoluția evenimentelor și nu face nimic pentru ca să pregătească Unirea. Un Președinte unionist NU se scuză că „nu sunt condiții favorabile”. Un Președinte unionist înțelege că niciodată condițiile pentru Unire nu vor fi nici favorabile, nici ideale. NOI trebuie să creăm aceste condiții. NOI trebuie să le facem favorabile. Niciodată nu ne va oferi cineva Unirea pe tavă, așa cum nu a oferit-o nici strămoșilor noștri care au făcut Unirea Mică de la 1859 sau Unirea Mare din 1 decembrie 1918. Unirea va trebui să o luăm singuri! Un Președinte unionist este cel care pregătește Unirea, în interior și în exterior, și luptă ca să obțină majoritatea în Parlament pentru a se face Unirea în 2018. Pentru un Președinte unionist, singura soluție este integrarea în UE prin Unire cu România. Eu voi fi acel Președinte! În această bătălie comună pentru Unire nu avem nimic de pierdut. Avem însă totul de câștigat! Să facem din alegerile prezidențiale un pas decisiv pentru atingerea obiectivului nostru comun, UNIREA tuturor românilor într-o Țară mare, prosperă și sigură! Să nu ne temem să credem și să sperăm. Nimeni nu ne poate împiedica să facem Unirea dacă vrem cu adevărat. Că să parafrazez un mare președinte american, singurul lucru de care trebuie să ne temem în lupta pentru Unire este doar teama noastră de a îndrăzni să o facem!”

Primul decret pe care care-l va semna dacă va ajunge Președinte al R. Moldova, va fi:

„Principala sarcină a mandatului meu prezidențial va fi să pregătesc și să realizez Unirea. În calitatea mea de Președinte voi promova acest proiect, iar în 2018, cu ocazia alegerilor parlamentare, R. Moldova va avea o majoritate unionistă în Parlament. Primul Decret În calitate de Președinte va fi constituirea, pe modelul german, a unui „Consiliu al înțelepților”, compus din 100 de personalități din România, R. Moldova și alte state euroatlantice care va funcționa pe lângă Președinția R. Moldova și va pregăti Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul în acord cu dreptul internațional și cu precedentele care au existat. Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare. Eu am mai spus asta și atunci când i-am răspuns ambasadorului american Pettit după aceea nefericită declarație: dacă s-a acceptat unificarea germană de toată lumea, America, Rusia, Europa etc., de ce nu s-ar accepta și pentru români același lucru? Legislația internațională și dreptul internațional sunt aceleași pentru toți. În ceea ce privește referendumul, vă reamintesc că în R. Moldova nici măcar Constituția nu a fost supusă referendumului, nici neutralitatea, nici parcursul european asumat în 2005, totul a fost prin decizia majorității parlamentare. Mai mult, unirea germanilor din 3 octombrie 1990 nu s-a făcut prin referendum și nimeni cu scaun la cap nu o poate contesta astăzi. E perfect legitimă. Calea germană de unire nu presupune referendum. Dar vom vedea cum urmează să procedăm noi. Proiectul meu prezidențial este o invitație la bunăstare, prosperitate și securitate prin Unire și integrare euroatlantică. Este o invitație ca românii moldoveni să stea și ei pentru prima dată drepți în fața Istoriei și să conteze cu adevărat. Să își aleagă singuri soarta! Nu dodonii, șevciucii sau șeful lor, Vladimir Putin să ne decidă soarta. Campania mea prezidențială invită românii moldoveni să facă Unirea și să fim și noi, măcar odată în viață, germani! Să facem Unirea cum au făcut-o și germanii”.

Din echipa lui Mihai Ghimpu, în calitate de șef al statului, vor face parte următoarele persoane: “Cei mai aplicați, consecvenți și competenți unioniști din Republica Moldova și România!”

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților