Vadim Brînzan, candidat independent la funcția de Președinte al R. Moldova a răspuns la provocarea portalului nostru și ne-a răspuns la cele trei întrebări pe care i le-am adresat.
Astfel, aflăm că pentru Vadim Brînzan, funcția de Președinte al R. Moldova înseamnă: „În primul rînd o platformă de comunicare directă cu poporul care m-a ales pentru a-i informa referitor la ceea ce se întîmplă în Parlament, în Guvern și în sistemul judiciar, în educație și în toate domeniile societății noastre.
În al doilea rînd, este o platformă de comunicare directă cu partenerii de dezvoltare pentru a-i informa despre proiectele lor investiționale în Moldova, despre faptul cum au loc, cum demarează procesul de construcție al unui stat democratic în Republica Moldova.
Este o platformă de pe care președintele Republicii Moldova ar putea lansa inițiative legislative cu privire la modificarea anumitor legi, cu privire la modificarea constituției cu privire la crearea unui sistem de justiție independent, cu privire la separarea reală a puterilor de stat. Cu alte cuvinte, este o platformă de pe care președintele Republicii Moldova ar putea într-un mod direct să impulsioneze dezvoltarea unei economii moderne, mai puternică prin care să asigure drepturile constituționale ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova inclusiv dreptul la opinie, dreptul la exprimare, dreptul la muncă, dreptul la învățătură și toate celelalte.
Deci, este o funcție importantă în stat și pentru prima dată în ultimii 20 de ani președintele Republicii Moldova, fiind ales de tot poporul, reprezintă voința poporului. Este o platformă de pe care președintele poate împreună cu poporul care l-a ales, poate să facă transformări reale în țara noastră”.
Primul decret pe care care-l va semna dacă va ajunge Președinte al R. Moldova, va fi: „În cazul în care devin președinte al Republicii Moldova primul decret pe care îl voi semna va fi legat de reducerea cheltuielilor bugetare ce țin de aparatul președintelui. Este un lucru pe care eu în calitate de președinte pot să-l fac imediat și în mod direct și rapid. De exemplu, trăim în cea mai săracă țară din Europa. Este oarecum […] pentru un președinte să se plimbe în limuzine scumpe de lux, să aibă o pază foarte scumpă să se ducă la Condrița la pădure și să întrețină un apărat care este neeficient și nefuncțional. Deși măsurile acestea sună ar fi populiste, ele nu sunt populiste, deoarece cînd voi face acest lucru voi servi ca un exemplu pentru ceilalți guvernanți din țară noastră să-mi urmeze exemplul și pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a păstra banii în buzunarele oamenilor.
Totodată, următorul lucru pe care îl voi promova este reforma Constituțională, în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii ceea ce o voi face pentru a separa sistemul judecătoresc, de a-l scoate de sub influența politicului. La momentul actual 7 din cei 12 magistrați sunt persoane politice, sunt persoane care în mod direct sau indirect sunt aprobate de către Parlament care este un organ politic. Lucru care este inadmisibil în cazul în care vorbim de separarea puterilor în stat. Atît timp, cît sistemul judecătoresc se va afla sub influența politicului, atîta timp vom avea corupția pe care o avem acum și vom trăi așa cum trăim acum, fiind cea mai săracă țară din Europa”.
Din echipa lui Vadim Brînzan, în calitate de șef al statului, vor face parte următoarele persoane: „Trebuie de înțeles că președintele Republicii Moldova este garantul constituției și are nevoie de consilieri pentru a-și exercita funcțiile. În calitate de consilieri voi angaja persoane profesioniste, oneste, integre care doresc să-și facă bine țării lor și nu buzunarului propriu, așa cum se întîmplă actualmente. Nu cred că este cazul să vorbim despre persoane concrete, însă voi aduce persoane din diasporă, oameni cu studii făcute la cele mai bune universități din lume, cu experiență de muncă vastă atît pe Wall Street, cît și în instituțiile financiare din Londra, oameni cu experiență de muncă în companii internaționale, oameni cu experiența de munca în companii de consultanță și companii de audit. Aceștia vor fi consilierii mei”.
Anastasia Borta