Ministerul Educației și Cercetării a prezentat marți, 13 mai, la Bruxelles, progresele din domeniul educației în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, în contextul Screening-ului bilateral pe Capitolul de negocieri 26 „Educație și cultură”, parte a Clusterului 3 „Competitivitate și creșterea incluzivă”.
Echipa Ministerului Educației și Cercetării a prezentat evoluția în alinierea sistemului educațional național la obiectivele Spațiului European al Educației și Cercetării. În cadrul celor 10 prezentări tematice au fost scoase în evidență măsurile întreprinse pentru asigurarea calității și accesibilității educației pentru toți copiii și tinerii și consolidarea formării profesionale a tinerilor. De asemenea, au fost discutate subiecte privind promovarea învățării pe tot parcursul vieții, creșterea motivației și dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, dar și crearea unor medii educaționale incluzive, sigure și favorabile învățării.
Totodată, au fost abordate politicile actuale promovate în domeniile tineretului și sportului, evidențiind contribuția acestora la incluziunea socială, participarea activă a tinerilor și promovarea unui stil de viață sănătos.
Dialogul a fost facilitat de experții Comisiei Europene, Michael Rupp, Directoratul General pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG ENEST) și Antoaneta Angelova-Krasteva, Directoare, Directoratul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură al Comisiei Europene (DG EAC). Delegația Republicii Moldova la această sesiune de Screening bilateral a fost condusă de Rodica Crudu, Secretar de Stat al Guvernului Republicii Moldova.
Sesiunea de screening a permis evaluarea nivelului de aliniere a politicilor naționale în domeniul educației, culturii, tineretului și sportului la standardele și valorile Uniunii Europene, evaluarea capacităților administrative pentru implementarea în continuare a reformelor, stabilind planuri și angajamente concrete de perspectivă.