[ X ]
[ X ]
[ X ]
Progresele și prioritățile proiectului „Uniunea Europeană pentru Mediu” au fost prezentate astăzi în cadrul Reuniunii Regionale Anuale
21 Septembrie

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica IORDANOV, a participat la cea de-a treia Reuniune Regională a proiectului Uniunea Europeană pentru Mediu/EU4Environment ce s-a desfășurat, astăzi, 21 septembrie 2021, în format virtual, informează CURENTUL.

Evenimentul constituie un forum de coordonare regională, desfășurat anual la care participă punctele focale naționale de la ministerele mediului și economiei din țările Parteneriatului Estic, coordonatori naționali de acțiune, reprezentanți ai Comisiei Europene și delegațiilor UE, statele membre ale UE, societatea civilă și partenerii de implementare a EU4Environment (OECD, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială). De asemenea, la reuniune participă reprezentanți ai altor programe de cooperare din țările Parteneriatului Estic.

Obiectivele au fost de a face bilanțul implementării proiectului la nivel regional și național, de a evalua progresul și de a prezenta realizările cheie.

Totodată, în cadrul reuniunii s-a discutat despre planurile de lucru specifice țărilor pentru perioada anilor 2021 – 2022, despre concluziile evaluatorilor independenți, efectuate pentru Comisia Europeană, asupra monitorizării EU4Environment. De asemenea, au fost actualizate acordurile de guvernanță și progresele în comunicare.

În cadrul reuniunii, reprezentanții Republicii Moldova au prezentat principalele rezultate și priorități din procesul implementării proiectului și obiectivele naționale în domeniu.

„Sprijinul oferit Republicii Moldova în cadrul EU4Environment este oportun, necesar și în conformitate cu prioritățile guvernamentale naționale. Salutăm și apreciem asistența juridică oferită pentru modificarea legislației ESM și EIM (de către CEEONU), pentru dezvoltarea Regulamentului privind etichetarea ecologică și cursul on-line, inclusiv, formarea funcționarilor publici în domeniul economiei verzi (de către UNEP) și pentru îmbunătățirea gestionării Fondului Ecologic Național și elaborarea manualului său operațional (de către OECD). Așteptăm cu nerăbdare etapele practice ale implementării Rezultatului 4 al EU4Environment – privind conservarea biodiversității și gestionarea pădurilor, implementate de Banca Mondială – domenii prioritare pentru Moldova din punct de vedere al adaptării la schimbările climatice”, a menționat Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Iordanca – Rodica Iordanov, în prezentarea din partea țării noastre.

Totodată, oficialul de la Ministerul Mediului a propus ca sprijinul disponibil în cadrul EU4Environment să fie canalizat pentru îmbunătățirea capacității administrative în sectorul de mediu; pentru transpunerea Directivei 2004/35 / CE privind răspunderea de mediu, pentru consolidarea capacităților în îmbunătățirea sistemului de asigurare a conformității cu legislația de mediu, dar și în vederea punerii în aplicare a legii privind emisiile industriale (elaborarea normelor generale obligatorii).

Notă: Acțiunea „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment) își propune să ajute cele șase țări partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina să își păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea mediului înconjurător, prin susținerea acțiunilor legate de mediu, demonstrând și deblocarea oportunităților pentru o creștere mai ecologică și stabilirea mecanismelor pentru a gestiona mai bine riscurile și impactul asupra mediului. Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de cinci organizații partenere: OECD, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială. Perioada de implementare a acțiunii este 2019-2022.

Inapoi la arhiva noutaților