[ X ]
Progresele Serviciului Vamal în implementarea Acordului de Asociere, discutate la cea de-a VI-a reuniune a Subcomitetului vamal RM-UE
26 Noiembrie

„Serviciul Vamal continuă să avanseze în implementarea eficientă a prevederilor Acordului de Asociere. Ne dorim să fim o instituție care aplică cele mai bune practici comunitare în domeniul facilitării comerțului internațional”, a declarat, în cadrul deschiderii celei de-a VI-a reuniuni a Subcomitetului Vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Viorel Mihaila, copreședinte al Subcomitetului, transmite CURENTUL.

Evenimentul s-a desfășurat în format online. Acesta a reunit reprezentanți din cadrul Comisiei Europene, Delegației UE în RM, EUBAM, Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal a realizat o expunere succintă a progreselor înregistrate de către autoritatea vamală în procesul de racordare la normele comunitare în domeniu. Viorel Mihaila s-a referit la eforturile instituției de a armoniza legislația vamală națională cu cea europeană prin elaborarea și adoptarea unui nou Cod Vamal.

O prioritate pe agenda de colaborare între Republica Moldova și Uniunea Europenă rămâne a fi recunoașterea mutuală a Programului Agent Economic Autorizat (AEO), astfel încât de avantajele statutului AEO să beneficieze și agenții economici din Republica Moldova, care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

Tot în cadrul evenimentului, au fost expuse realizările Serviciului Vamal privind modernizarea infrastructurii informaționale și progresele înregistrate în procesul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și a Ghișeului Unic.

Agenda de lucru a mai inclus subiecte referitoare la asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal și lupta împotriva fraudei, reguli de origine, cooperarea transfrontalieră, prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19.

Conform principiului rotației, următoarea reuniune va fi organizată și găzduită de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în toamna anului 2021.

NOTĂ: Prima ședință a Subcomitetului Vamal RM-UE s-a desfășurat în anul 2015, acesta fiind creat ca o platformă de cooperare vamală bilaterală în vederea realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat în anul 2014.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților