[ X ]
[ X ]
[ X ]
Progresele implementării NCTS și Ghișeului Unic, prezentate în cadrul celei de-a 6-a ședințe a Comitetului de supraveghere a proiectului
17 Aprilie

Evoluțiile înregistrate de la demararea proiectului „Twinning” privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și a Ghișeului Unic au fost prezentate, astăzi, în cadrul celei de-a 6-a ședințe a Comitetului de supraveghere, prezidat de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, transmite CURENTUL.

La reuniune au mai participat Directorul adjunct, Iurie Ceban, Lider de proiect din partea RM, Vicedirectorul General al autorității vamale lituaniene, Vytenis Alisauskas, Lider de Proiect din partea Lituaniei, Consilierul Rezident de Twinning, Valdas Dovydenas, Managerul de proiecte al Delegației Uniunii Europene în RM, Ekaterina Yakovleva, precum și alți reprezentanți ai proiectului.

În intervenția sa, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat că instituția este implicată plenar în realizarea tuturor acțiunilor prevăzute de proiect, astfel încât să se încadreze în termenele stabilite. Totodată, acesta a informat reprezentanții proiectului despre procurarea, de către Serviciul Vamal, a noii versiuni a softului ”Asycuda World”, care va conține și modulele pentru NCTS și Ghișeul Unic. ”Având în vedere că, aplicarea acestor două instrumente atât de necesare pentru noi nu poate fi realizată în lipsa unei noi versiuni a „Asycuda World”, am decis să o achiziționăm din surse proprii pentru a putea avansa în implementarea proiectului.”, a subliniat Vitalie Vrabie.

În paralel, instituția întreprinde demersuri pentru racordarea la prevederile Convenției SAD – Single Administrativ Document, ce presupune integrarea, pe platforma noii versiuni a Asycuda World, a unui nou formular, denumit Document Administrativ Unic, care va substitui Declarația Vamală în Detaliu.

La fel, experții proiectului lucrează și la elaborarea cadrului normativ secundar de aplicare a noului Cod Vamal, în partea de ține de NCTS și Ghișeul Unic.

De asemenea, amintim că, în februarie curent, Serviciul Vamal a prezentat documentul de viziune asupra Ghișeului Unic în domeniul vamal.

Potrivit conceptului prezentat, Ghișeul Unic ar urma să integreze actele emise de către șapte autorități. Este vorba de Agenția Servicii Publice, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Agenția de Mediu din cadrul MADRM, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice și Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, dacă, actualmente, pentru a efectua o operațiune de vămuire pentru un anumit tip de marfă, agentul economic sau brokerul vamal trebuie să solicite un șir de acte permisive de la mai multe agenții, pe care le atașează, ulterior, la declarația vamală, atunci, după implementarea Ghișeului Unic, toate actele vor putea fi depuse la un singur ghișeu, iar sistemul le va repartiza în mod automat tuturor autorităților vizate.

De asemenea, noul sistem va permite crearea unui „cabinet al agentului economic”, unde vor fi stocate nu doar acte permisive, dar și alte documente necesare pentru procedura de vămuire (contracte, CMR, invoice, certificate de origine, etc.).

Conform înțelegerilor, următoarea ședință a Comitetului de supraveghere este preconizată pentru data de 24 iulie curent.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților