De la lansarea Programului de stat „Prima Casă”, până în prezent, au fost procurate 4 235 locuințe. Alte 18 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție, transmite CURENTUL.
Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,12 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,06 miliarde lei. Totodată, 23 de garanții au fost stinse pe motivul rambursării anticipate a creditului.
Din 4 235 beneficiari, 2975 sunt familii, iar 1 260 – tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 612 persoane beneficiază de compensații de la bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1 574 – în cadrul programului Prima Casă 3, iar 317 – în cadrul programului Prima Casă 4.
Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,00 m.p. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 592,98 mii lei. În zonele urbane au fost procurate 3970 locuințe, iar în zonele rurale – 265. Din numărul total de locuințe procurate, 3907 sunt apartamente, iar 328 – case de locuit individuale.
De menționat că, Programul guvernamental „Prima Casă” va deveni și mai accesibil, urmare a modificării Legii nr. 293/2017. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova și urmează să fie votat de către Parlament. Documentul prevede micșorarea cotei participației proprii inițiale în program până la 5% din prețul de procurare a locuinței, precum și majorarea vârstei solicitanților care pot accesa programul până la 50 de ani. De asemenea, prezentul proiect propune extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, prin includerea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea programului.
Cristina Parfeni