Programul-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost, astăzi, prezentat în cadrul unei reuniuni cu președinții consiliilor raionale și primarii din 16 raioane ale țării, transmite CURENTUL.
La eveniment a participat Prim-Ministrul, Ion Chicu, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, directoarea ODIMM, Iulia Costin, directorul Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, reprezentanți de la Agenția de Investiții, experți în domeniu.
Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, platformele de suport în afaceri, infrastructura industrială sunt acele instrumente, cu ajutorul cărora APL-urile vor putea crea harta economică a țării. Iar misiunea prioritară a autorităților publice centrale este de a elabora noi politici și programe pentru extinderea acestei infrastructuri în toate regiunile țării. Referindu-se la componentele Programului, Sergiu Railean a menționat că acele 16 platforme industriale multifuncționale vor fi create în raioanele cu un nivel de industrializare scăzut, în care nu există infrastructură de afaceri sau industrială, precum Parcuri Industriale sau Zone Economice Libere, iar dezvoltarea acestora se va realiza în câteva etape.
„Prima etapă prevede identificarea terenurilor pentru construcția platformelor, urmând racordarea la utilitățile publice. Administrarea, dezvoltarea și funcționarea PIM va fi asigurată direct de către Autoritatea Publică Locală de nivelul 1 și 2 sau prin intermediul unei instituții publice fondate de aceasta. Programul va fi implementat pe o perioadă de 36 luni, cu posibilitatea de extindere. Programul-pilot va fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), fiind finanțat anual din bugetul de stat și resursele externe. Pentru crearea infrastructurii platformelor industriale multifuncționale în anul curent vor fi alocate 50 milioane lei”, a spus Sergiu Railean.
Prezent la eveniment, Prim-ministrul, Ion Chicu, a afirmat că scopul reuniunii este de a oferi autorităților publice locale răspunsuri la toate întrebările legate de etapele de dezvoltare a platformelor industriale multifuncționale în acele 16 raioane, despre accesarea bugetul alocat, pregătirea documentației pentru utilizarea terenurilor, atragerea investițiilor etc.
„Suntem conștienți că fără a industrializa tara, fără a crea posibilități potențialilor investitori de lansare a producerilor vom continua sa fim dependenți de agricultură, de factorul climateric și vom continua să exportăm grâu și să procurăm produse cu valoare adăugată înaltă de peste hotare. Scopul ședinței este de a veni cu o claritate, să înțelegem în fiecare raion ce și cum trebuie de făcut, ca să valorificam cele 50 milioane de lei prevăzute de Guvern, pentru că au rămas 4 luni până la sfârșitul anului și este important să reușim să realizăm tot ce ne-am planificat în etapa inițială”, a spus Ion Chicu.
La finalul evenimentului, reprezentanții APL au adresat întrebări autorităților de resort legate de implementarea Programului.
Cristina Pendea