[ X ]
[ X ]
[ X ]
Programul „PARE 1+1” a fost prelungit până în 2018. Investițiile făcute în economia țării au depășit 540 mln lei
28 Martie

Circa 150 reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare, ONG-uri și beneficiari ai programelor de stat de suport antreprenorial au fost invitați să participe la Conferinţa Naţională a Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1”, cu genericul „Remitențele – sursă de amplificare economică a regiunilor”, organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijloci (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Scopul conferinței este de a elucida rezultatele implementării Programului în anul 2016 și impactul acestuia la nivel național și regional, identificarea posibilităților de extindere a afacerilor precum și noi modele de cooperare economică. De asemenea vor fi prezentate practicile de succes ale beneficiarilor programului.

Cei 80 de antreprenori vor participa la un atelier de lucru privind posibilitățile de export oferite în cadrul DCFTA și necesitățile asocierii ca model de cooperare economică. Totodată beneficiarii programului vor avea posibilitatea să-și expună produsele în cadrul unei mini expoziții.

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” se bucură de un interes sporit în rândul migranţilor şi rudelor acestora. Programul a fost prelungit până în anul 2018.

Suportul financiar de maxim 200 mii lei este oferit după principiul 1+1 – la fiecare leu investit din contul remitențelor, statul oferă un leu în formă de grant. În același timp aplicanții beneficiază de servicii de informare privind oportunităţi de iniţiere și dezvoltare a unei afaceri în Republica Moldova, precum și cursuri în domeniul antreprenorial.

Pe parcursul perioadei de implementare a programului au fost instruiţi, în diferite aspecte ce țin de crearea și gestionarea unei afaceri, peste 1564 lucrători migranţi şi rudele lor. Prin intermediul programului au fost finanțate circa 930 proiecte investiționale, dintre care peste 200 în anul 2016.

Investiţiile în economie au depăşit 540 milioane de lei, aproximativ 2/3 reprezentând remitențele migranților. Suma granturilor transferate în cadrul programului constituie cca 164 milioane de lei.

Beneficiarii programului au iniţiat şi dezvoltat activităţi noi pentru piața Republicii Moldova, care până la moment nu erau implementate. Astfel, întreprinderile beneficiare au dezvoltat afaceri în domeniul biomasei (peleţi şi brichete, energie verde). De asemenea, în cultura vegetală au fost introduse produse inovative, precum creşterea migdalului, paulowniei, salciei energetice, armurariului etc. Beneficiarii programului au creat primele ferme de creştere a melcilor, viperelor, chinchillelor, etc..

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților