[ X ]
[ X ]
[ X ]
Programul „Moldova Creativă” va fi lansat în acest an
26 Iulie

Ministerul Culturii Republicii Moldova și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, în parteneriat cu Asociația Industriilor Creative COR, dezvoltă Programul Național Moldova Creativă, parte a Planului de Acțiuni al Guvernului 2022. 

Programul, creat în premieră pentru R. Moldova, își propune să dezvolte o economie creativă competitivă, incluzivă și durabilă, generând beneficii sociale, economice și de mediu. Programul va impulsiona dezvoltarea industriilor creative din țară și va poziționa R. Moldova drept un centru (hub) de servicii și produse creative, crea-tech, acțiuni culturale inovative și de înaltă calitate”, susține Sergiu Prodan, Ministru al Culturii.

Un eveniment de prezentare a primelor concluzii premergătoare pregătirii Programului, a rezultatelor interviurilor realizate cu autoritățile publice centrale și locale din sector, mediul de afaceri, academic, societatea civilă, dar și a pașilor următori a fost organizat pe 25 iulie la Mediacor. 

Republica Moldova beneficiază de expertiză internațională în crearea Programului Moldova Creativă.  Compania britanică Tom Fleming Consulting asistă țara noastră în acest proces. Tom Fleming  Company a susținut mai multe state în dezvoltarea de strategii culturale și creative, precum Ucraina, Georgia, Grecia, Norvegia, Turcia ș.a. 

Moldova are potențialul de a deveni un hub dinamic pentru industriile creative. Energia, antreprenoriatul, inovația și ambiția talentului creativ moldovenesc, susținute de Guvern și catalizate de transformarea digitală și creșterea profilului internațional, semnalează o oportunitate majoră pentru țară. Cu o strategie clară și realistă și un parteneriat puternic, industriile creative pot oferi locuri de muncă de mare valoare, pot contribui la inovare în întreaga economie și pot sprijini dezvoltarea durabilă a națiunii”, susține Tom Fleming, directorul Companiei.

Industriile creative din R. Moldova sunt reprezentate de peste 2,000 de întreprinderi cu 10,000 de angajați, 2,500 de liber profesioniști, cu activități economice în domeniile design, publicitate, media digitală, arhitectură, muzică, cinematografie, teatru, animație, editări de cărți și jocuri și realitatea virtuală şi augmentată (RA/RV). În 2020, veniturile celor peste 2.000 de companii din sectorul creativ  s-au cifrat la 150 milioane de dolari.

„Oferim asistența tehnică și expertiza internațională și locală necesare pentru elaborarea Programului „Moldova Creativă”, ce va fi principalul document de politici publice pentru industriile creative din Republica Moldova. Noul program va impulsiona dezvoltarea talentelor, competențelor și abilităților creative (forța de muncă); va dezvolta și promova produsele creative; va fortifica comunitatea creativă și impulsiona integrarea acesteia în spațiul creativ european și internațional”, afirmă Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Programul național Moldova Creativă va fi supus discuțiilor publice în toamna anului curent.

Inapoi la arhiva noutaților