[ X ]
Programul GED – încheiat! Rezultatele au fost expuse în cadrul unei conferințe finale
17 Aprilie

Biroul Relații cu Diaspora (BRD) în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea Moldova, încheie Programul Grupurilor de Excelență ale Diasporei (GED) și mizează pentru semnarea unui nou Acord de colaborare, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, șefa BRD, Olga Coptu, a menționat că grupurile de excelență din Diaspora au fost cele care au transmis experiența necesară și au contribuit la impulsionarea dezvoltării sectorului public și privat. „Acest Program nu include doar priorități internaționale, pentru a pune în aplicare obiectivele, dar și reduce impactul negativ al migrației. Expertiza și experiența acumulată este apreciată – atât de Guvern, cât și de oamenii care transpun obiectivele în fapte”, a spus Olga Coptu.

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a spus că, cooperarea poate fi extinsă și pe viitor. „Exprim înalta recunoștință OIM pentru acest parteneriat. Programul a durat 30 de luni de la 1 decembrie 2015 până la 30 aprilie 2018 și prin intermediul fondului de dezvoltare RM a beneficiat de 200 mii dolari care au permis activitatea în cadrul acestui program. Acestea sunt în linie obiectivele de dezvoltare durabilă asumate în contextul agendei 2020 – 2030 și conexe cu angajamentele asumate de către Guvernul RM în cadrul Acordului de Asociere în programul de activitate și strategie a Diasporei 2020 – 2025. S-a lucrat pe 2 dimensiuni și a fost susținută activitatea centrelor educaționale din Diaspora, 10 la număr, unde copii au beneficiat de instruiri, suport metodologic în studiu. A fost elaborat și un curriculum în limba română, aprobat de Consiliul Național al Curriculei. Au fost stabilite 5 componente asupra cărora s-a lucrat în parteneriat cu reprezentanții din Diaspora. În cadrul acestor grupuri au fost propuneri de politic publice în domeniile: cercetare și economie, cooperarea și consolidarea relațiilor cu diaspora, juridic, medicinii. Rămâne să vedem dacă acest Acord poate fi extins și în continuare”, a spus Lilia Palii.

La rândul său, conducătorul de Program al OIM, Ghnadir Crețu, a spus că reprezentanții grupurilor de excelență în Diaspora cunosc bine provocările RM și știu cum să asigure atragerea expertizei pentru eforturile de dezvoltare a RM.

Precizăm că, Programul GED a fost creat în scopul dezvoltării mecanismului funcțional de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experții înalt calificați din diasporă în domenii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților