Garantarea securității economice a Republicii Moldova prin menținerea unui echilibru între controalele vamale și facilitarea comerțului legitim reprezintă obiectivul primordial al Serviciului Vamal, transmite CURENTUL.
Pentru realizarea acestuia, autoritatea vamală a implementat o serie de instrumente de facilitare a comerțului, care acordă mai multe beneficii/avantaje agenților economici conformi.
În vederea popularizării acestor instrumente și a sprijinirii activității mediului de afaceri în contextul dificultăților economice generate la nivel mondial de criza COVID-19, Serviciul Vamal a organizat webinarul cu tematica „Programul AEO și procedura de vămuire la domiciliu”.
Evenimentul online a fost desfășurat cu suportul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru/Comitetului Național pentru Facilitare a Comerțului și Camerei de Comerț Americană din Moldova. La webinar au participat Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Viorel Mihaila, Consilierul de Rang Înalt în domeniul vamal și politică fiscală, Rosario de Blasio și peste 60 de agenți economici și asociații de business din țară.
Timp de două ore, angajații Serviciului Vamal au prezentat beneficiile Programului Agent Economic Autorizat (AEO) și ale Procedurii de vămuire la domiciliu (PVD). Agenții economici au fost informați despre criteriile de eligibilitate, procedura de aplicare, evoluția cadrului normativ și particularități de recunoaștere reciprocă a statutului AEO.
Agentul Economic Autorizat este un agent economic considerat de încredere în contextul operațiunilor sale vamale, care poate beneficia de avantaje/facilități, precum: reducerea numărului de controale fizice și documentare, tratament prioritar al mărfurilor și mijloacelor de transport în cazul în care sunt selectate pentru control suplimentar, notificarea prealabilă, facilitarea accesului la simplificările vamale, trecerea prioritară a frontierei. Mai mult, deținătorii statutului AEO au posibilitatea să utilizeze în relațiile sale comerciale logoul AEO, care este eliberat de Serviciul Vamal, ceea ce simplifică identificarea acestora în lanțul logistic internațional și conferă un grad de credibilitate în relațiile comerciale cu alți parteneri.
Totodată, procedura de vămuire la domiciliu permite ca plasarea mărfurilor sub un regim vamal să se desfășoare la sediul agentului economic sau în alte locuri desemnate sau aprobate de organul vamal. În acest caz, declarația vamală și actele necesare vămuirii sunt depuse doar în format electronic.
NOTĂ: În Republica Moldova, actualmente, 114 companii dețin statutul AEO și 86 agenți economici beneficiază de procedura de vămuire la domiciliu
Cristina Pendea