[ X ]
[ X ]
[ X ]
Programele, strategiile și abordările vizionare- șansa mediului de afaceri
11 Mai

Spuneam anterior că una dintre cele mai mari provocări ale Guvernului Recean va fi relansarea economiei naţionale. Şi când mă refeream la relansare aveam în vedere redimensionarea activităţilor economice din Republica Moldova, puternic afectate de pandemie, criza economică provocată de aceasta şi impactul negativ al războiului din ţara vecină. Însă, până la startul procesului de relansare, foarte important este să înţelegem ce punem la temelia acestei noţiuni. Unii cred că e nevoie de măsuri stimulatorii cu caracter fiscal, alţii afirmă că se impun subvenţii din partea statutului, a treia categorie insistă pe atragerea investiţiilor. În principiu, toate aceste idei sunt acceptabile, însă marea problemă este că ele nu ţin de strategii şi programe pe termen mediu şi lung. Iar ca să relanseze economia, pe lângă idei, Guvernul are nevoie şi de programe, strategii, abordări vizionare, care să permită evaluarea nu doar a stări de lucruri actuale, ci şi efectele, impactul scontat.

Lansarea recentă de către Premierul Dorin Recean a programului 373 pentru mine a fost un semnal clar că Executivul a decis să meargă pe calea abordării strategice complexe a stării de lucruri din economie. Este exact ceea de ce avem noi nevoie acum. Acest program ţinteşte nu o ramură anume, nu un domeniu concret de activitate, ci întregul mediul antreprenorial. Nu este un secret că una dintre cele mai mare probleme ale business-ului este accesul la credite în condiţii acceptabile. Anume în condiţii acceptabile, pentru că numai astfel mediul antreprenorial poate să se dezvolte. Iar programul guvernamental menţionat prevede nu doar dobânzi, povara cărora poate să şi-o asume orice agent economic, ci şi o perioadă de graţie de trei ani, timp în care întreprinderile pot prinde la puteri şi deveni cu adevărat rezistente la toate provocările pe care le presupun activităţile de business.

Ceea ce mi-a plăcut îndeosebi este că Guvernul dă de înţeles că vede în mediul de afaceri un partener şi spune deschis că, cu cât mai dezvoltat va fi business-ul, cu atât Executivul va avea mai multe posibilităţi de a-şi onora obligaţiunile de ordin social-economic. Or, dezvoltarea accelerată a business-ului va însemna mai multe impozite la bugetul public naţional, inclusiv la bugetul de stat. Şi, la fel de important, este că se pune accentul pe locurile de muncă noi ce pot apărea ca urmare a implementării programului 373. Deci, Guvernul este conştient că, în final, beneficiari de rezultatele implementării acestui program vor fi nu doar cei din business, ci şi cetăţenii şi chiar însăşi Executivul. E o abordare interesantă pe care nu prea am întâlnit-o până acum.

Incontestabil, prin lansarea programului 373 Guvernul a făcut un important pas înainte în vederea relansării economiei naţionale. Dar, un singur pas nu e suficient. Guvernul trebuie să înţeleagă că mediul de afaceri este acum cu ochii pe factorii decizionali şi aşteaptă soluţii. Iar acestea nu ţin doar de măsuri stimulatorii pe termen scurt, pentru că ele reprezintă soluţii de moment. Şansa mediului de afaceri autohton sunt programele, strategiile şi abordările strategice complexe cu care trebuie să vină factorii decizionali. Numai în aceste condiţii vom putea vorbi de perspective reale pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova, ceea ce va influenţa benefic dezvoltarea întregii ţări.

Viorel Godea,

Director general al companiei de construcţii „Lagmar”

Inapoi la arhiva noutaților