[ X ]
Prognozele SHS privind creșterea nivelului apelor rîurilor în urma fenomenului Apelor Mari de Primăvară
23 Februarie

Ţinând cont de specificul iernii 2016-2017, caracterul Apelor Mari de Primăvară (APM) va fi determinat de evoluția proceselor meteorologice şi hidrologice, transmite CURENTUL.

Volumului Apelor Mari de Primăvară în anul 2017 sunt prognozate aproximativ la 60% din valoarea medie multianuală. Frecvenţa acestor valori se înregistrează odată în 5 ani (r.Nistru) şi odată în 4 ani (r.Prut).

Volumul APM în r. Nistru se prognozează 1,0-1,4 km3 (norma – 1,9 km3).

Volumul AMP în r. Prut se prognozează 0,20-0,28 km3 (norma – 0,40 km3).

Începutul Apelor Mari de Primăvară se prevede la mijlocul decadei a treia a lunii februarie.

Debitele şi nivelurile maximale de apă în râurile Nistru şi Prut pe teritoriul republicii vor depinde de volumul debitelor de apă deversate din lacurile de acumulare şi vor fi relatate in prognozele de scurtă durată cu anticipare de 1-5 zile.

Volumul liber în lacurile de acumulare Costești-Stînca și Dnestrovsc permit acumularea si tranzitarea Apelor Mari de Primăvară prognozate.

Începutul Apelor Mari de Primăvară în râurile mici şi cursurile intermitente din R. Moldova se prevede la mijlocul decadei a treia a lunii februarie.

Fenomenul se va exprima foarte slab, din cauza rezervelor mici de apă din zapadă și a alimentării insuficiente cu apă din stratul subteran acvifer. Deoarece stratul de zăpadă se menține în partea de nord și centrul țării în partea de sud stratu de zăpadă lipseşte, volumul și caracterul Apelor Mari de Primăvară va depinde numai de precipitaţiile căzute și de evoluția condițiilor meteorologice pentru perioada prognozată.

În r. Răut la Postul Hidrologic Jeloboc volumul Apelor Mari de Primăvară se prognozeza în volum de 30 milioane m3 (norma 88,1 milioane m3) ceea ce constitue circa 40% din normă, în restul râurilor mici din țară volumul scurgerii Apelor Mari de Primăvară este prognozat mai mic de 50% din valoarea medie multianuală.

Agenţii economici, pe teritoriul cărora sunt amplasate lacuri de acumulare şi iazuri, cât şi proprietarii de obiecte hidrotehnice sunt obligați să acorde o atenţie deosebită stării barajelor, deoarece în perioada Apelor Mari de Primăvară starea avariată a barajelor poate duce la ruperea lor, provocând formarea undei de viitură, ce poate inunda unele localităţi cît şi infrastructura diferitor construcții.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților