În temeiul prevederilor Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale (nr.181 din 25.07.2014) și a ordinului Ministrului Finanțelor cu privire la aprobarea Setului metodologic privind elaborarea, aprobarea și modificarea bugetului (nr.209 din 24.12.2015), Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat o variantă preliminară a Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, transmite CURENTUL.
La elaborarea prognozei s-a luat în considerare evoluția economiei naționale în anul precedent, sub impactul pandemiei Covid-19, principalele aspecte ale prognozei economiei mondiale, în special a ţărilor care sunt principali parteneri comerciali ai Republicii Moldova, precum şi prognoza privind rata inflației şi cursul de schimb al leului, coordonată cu Banca Națională a Moldovei.
După un an cu provocări majore, când economia Republicii Moldova a fost afectată puternic de condiții climatice extreme și criza pandemică, înregistrând un declin de -7%, în anul 2021 se anticipează o revigorare treptată a economiei. Conform proiecțiilor, Produsul intern brut va înregistra o creștere reală de circa 6% în anul 2021, iar în următorii ani (2022-2024) creșterea economică se va menține pe o traiectorie ascendentă în jur de 4%, fiind în proximitatea PIB-ului potențial.
În anul 2021, sectorul industrial va reveni pe un trend pozitiv. Datorită îmbunătățirii cererii externe așteptate din regiune, ca urmare a procesului de vaccinare împotriva virusului COVID-19, se va îmbunătăți situația în ramurile exportatoare, inclusiv în cadrul Zonelor Economice Libere, unde se anticipează o creștere a activității industriale cu circa 3,9% în 2021. În ceilalți ani de prognoză, se anticipează o evoluție stabil-pozitivă încadrată între 3-4% a sectorului industrial, un factor stimulativ fiind creșterea investițiilor în mașini și utilaje realizate în anii de pană la criză, care vor determina creșterea productivității în sector.
După un an de secetă profundă, anul curent se anticipează o creștere a producției agricole cu circa 29%. Totuși, din cauza constrângerilor financiare a producătorilor mici și mijlocii, ca urmare a efectelor secetei anului 2020 și a pandemiei Covid-19, volumul producției agricole nu va reveni la nivelul de până la secetă. În următorii ani, în contextul unor condiții climatice relativ favorabile anticipate și creșterii investițiilor în sector, se prognozează o creștere a sectorului agricol cu 3-5%.
În anul 2021, activitatea investițională va continua să fie afectată de consecințele pandemiei, dar va înregistra valori pozitive (+2%). Investițiile publice în infrastructură, inclusiv cele finanțate din sursele partenerilor de dezvoltare vor continua, însă limitările bugetare nu vor permite creșterea acestora. Totuși, situația creditară favorabilă, tendința de retehnologizare a economiei, vor fi factori care vor contribui pozitiv la evoluția investițiilor private. În Zonele Economice Libere se anticipează o creștere de 2 ori a investițiilor comparativ cu anul trecut, planificându-se reluarea proiectelor investiționale planificate pentru 2020, precum și lansarea unor proiecte noi în condițiile îmbunătățirii mediului extern. În anii următori (2022-2024) se anticipează că investițiile vor evolua stabil pozitiv, în ritmuri de creștere de circa 4% anual.
Totodată, menționăm despre interdependența indicatorilor vizați de evoluția pandemiei care poartă la moment un caracter incert. În condițiile situației epidemiologice actuale, este în creștere riscul de reintroducere a unui sistem de restricții mai severe pentru protecția sănătății populației și de prevenire a răspândirii COVID-19, fapt ce poate influența datele prognozate.
Tabelul cu prognoza preliminară a principalilor indicatori macroeconomici poate fi accesat aici.