[ X ]
[ X ]
[ X ]
Produsul alimentar adorat de italieni „made” în R. Moldova! Au început să fie cultivate acum 3 ani, iar rentabilitatea este de 100%
26 Iunie

În ultimii ani, tot mai multe persoane sunt interesate de înfiinţarea unei plantaţii de alun, grație cererii mare din partea importatorilor din Italia, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, directorul comercial al Asociației Producătorilor de Alune din Moldova, Alexandru Șchiopu, a spus că, în R. Moldova alunele au început să fie produse acum 3 ani.

„Această cultura este unică, căci în țara noastră ea nu a fost cultivată niciodată până acum trei ani, când fermierii moldoveni au început să se reorienteze spre cerințele pieței mondiale agricole. Spre deosebire de culturile tradiționale, care prezintă un nivel scăzut de rentabilitate, creșterea alunelor este o afacere cu o rentabilitate de 100%, perioada de productivitate a alunului fiind de 50 de ani, cu indici productivi de 3000 kg/ha”, a precizat el.

Alexandru Șchiopu spune că, această cultură nu are nevoie de multă atenție dacă se respectă cu strictețe regulamentul, normele și procedurile stabilite pentru cultivarea ei. Climatul și solul Moldovei sunt potrivite pentru producerea acestei culturi, astfel producătorii din țara noastră au adaptat anumite soiuri italiene.

„Pentru înființarea noilor livezi aducem plante doar din Italia, plante in vitro de cea mai înaltă calitate, solicitate de cele mai mari companii cum ar fi Ferrero și Nestle. Odată ce ajung în Moldova plantele sunt plantate de către compania noastră, după care sunt distribuite pentru înființarea noilor livezi la un preț de 3,5 euro. Asociația noastră oferă suport pentru producători din momentul plantării plantelor până la strângerea roadei, asigurând vânzarea și exportul mărfii”, a spus directorul.

În prezent în țara noastră culturile de alun se întind pe o suprafață de 600 hectare de alun italian și 300 hectare cu alun de origine moldovenească. Potrivit lui Alexandru Șchiopu în acest an recolta de alune va crește comparativ cu anii precedenți, deoarece culturile nu au avut de suferit în urma înghețurilor din această primăvară. Alunele produse în Republica Moldova sunt exportate în Italia, deoarece este țara care înregistrează cel mai mare consum de alune din întreaga lume. Astfel, soiurile de alun moldovenesc se exportă la un preț de 2 euro/kg, iar alunul de origine italiană la un preț de 2,5 euro/kg.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților