[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Produs în Moldova”. Iată ce părere au locuitorii capitalei despre indicarea acestei mențiuni pe fructele și legumele din supermaketuri!
13 Iunie

Majoritatea chișinăuienilor și-ar dori ca fructele și legumele proaspete autohtone din supermaketuri să fie menționate cu „Produs în Moldova”, informează CURENTUL.

Astfel, potrivit unui studiu realizat în municipiul Chișinău, 77% dintre respondenți își doresc ca produsele autohtone să fie menționate cu „produs în Moldova”, în primul rând, 18% consideră că, în primul rând, trebuie să fie nume producătorului, 5% – denumirea soiului de produs, iar 2% – nu știu/nu răspund.

Potrivit aceluiași sondaj, 67% cumpără fructe și proaspete produse în Moldova, 30 % nu atrag atenția la asta, 2% cumpără importate din principiu. 69% cumpără legume produse în Moldova, pe când 29% nu atrag atenția la asta, iar 1% cumpără legume importate din principiu. De asemenea, fructe conservate non-exotice – 24% cumpără produse în Moldova, 2% cumpără importate din principiu, 31% nu atrag atenția, iar 43% nu cumpără asemenea produse, iar la capitolul legume conservate – 23% cumpără produse în Moldova, 2% – importate, 28% – nu atrag atenția, 47 – nu cumpără asemenea produse.

Respondenții au declarat motivele pentru procurarea fructelor și legumelor proaspete produse în Moldova. Astfel, în primul rând: gust mai bun – 36%, sunt mai naturale – 15%, nu au chimicate, mai puține chimicate – 8%, au mai multe vitamine – 7%, sunt crescute la noi – 7%, mai calitative – 6%, proaspete – 6%, susțin producătorul autohton – 4% și altele.

Totodată, în ceea ce ține de etichetarea produselor, 59% consideră că, în primul rând, produsele trebuie să fie cu etichete pe rafturi, 31% – cu sticker pe produs, 10% – să fie preambalate cu țara de origine și detalii despre producător, 1% – nu știu/nu răspund.

Precizăm că, studiul cantitativ al cumpărătorilor din Chișinău a fost realizat de Magenta la comanda USAID Agricultură Performantă în Moldova, în baza a 408 chestionare, cu marja de eroare +/-4,8%, respondenții fiind persoane care în ultimele 12 luni cel mai des au cumpărat produse alimentare, fructe/legume. Acesta a fost desfășurat în perioada 14 mai – 2 iunie 2018.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților