Sectorul producerii alunelor în Republica Moldova înregistrează o scădere a recoltei cu circa 40% față de anii precedenți. Acest fenomen este cauzat de condițiile meteorologice severe, informează CURENTUL.
Președintele Asociației Producătorilor de Alune, Denis Roibu a menționat că „cel mai mult au fost afectate de secetă livezile care nu au irigare prin picurare, pe când celelalte au arătat un rezultat bun”.
Potrivit lui, recolta din acest an este de aproximativ 46 de tone și urmează să fie exportată în Uniunea Europeană, în special în Germania și Italia.
„Alunul este foarte întrebat pe piața mondială, dar din păcate nu deținem o cantitate mare de export”, a adăugat Denis Roibu.
Prețul pentru un kilogram de alune diferă de zona în care este vândut și de specificul pieței. Astfel, suma începe cu 2,50 euro și ajunge până la 4 euro.
Președintele Asociației a mai specificat că în ultimii ani numărul doritorilor de a începe o afacere în sectorul producerii alunelor a crescut:
„Sunt antreprenori care încearcă și vor să schimbe ceva în domeniu, căutând alte piețe de desfacere. Cu asta noi îi ajutăm și dorim să mai fie mulți tineri cu inițiativă”.
El consideră că domeniul producerii alunelor va înregistra pe viitor o creștere în dezvoltare, inclusiv în înființarea unor plantații noi.
„Aceasta este o cultură de perspectivă pentru Republica Moldova, deoarece nu necesită foarte multe brațe de muncă și poate să fie în totalitate mecanizată, ceea ce ușurează procesul de lucru. Acești factori vor contribui la evoluția sectorului”, a specificat Denis Roibu.
Doina Buruiană, stagiar