[ X ]
Producătorii și exportatorii moldoveni de struguri discută posibilitățile de export a strugurilor Moldova în Polonia
14 Noiembrie

Un grup de 10 producători și exportatori de struguri de masă din Republica Moldova participă în perioada 14 -16 noiembrie, curent, la un eveniment de format B2B (business to business) organizat de piața en-gros de fructe și legume Bronisze din Polonia, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului antreprenorii moldoveni se vor întâlni cu importatori și rețele de supermarketuri din Polonia, interesați să importe struguri produși în Moldova.

Deplasarea și participarea producătorilor și exportatorilor de struguri de masa din Republica Moldova la evenimentul B2B din Polonia este susținută de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Fundația HEKS Moldova și MIEPO.

Importatorii polonezi vor să procure în special struguri de soiul Moldova, punând accentul pe livrări constante de produs, calitate înaltă conform standardelor internaționale, preț competitiv și disponibilitatea infrastructurii de păstrare, sortare și ambalare. În cadrul întâlnirilor desfășurate la Bronisze, Polonia, vor fi discutate ofertele disponibile de struguri și condițiile de export în Polonia.

În ultimii ani, experții atestă o creștere a exporturilor de struguri în Uniunea Europeană, inclusiv în Polonia. Potrivit datelor, în 2016 Republica Moldova a exportat cca 98 de tone de struguri în Polonia, iar în 10 luni ale anului 2017, exportul de struguri în Polonia a fost de 595 de tone de struguri. Prețul mediu de export fiind 0,87 USD per 1 kilogram. Totodată, țara noastră a solicitat Uniunii Europene să majoreze cota de import de struguri proaspeți din Moldova până la 25 000 tone.

Ca urmare a creșterii plantațiilor, recolta totală de struguri de masă în Republica Moldova s-a dublat în perioada 2006-2016, depășind 100 mii tone în 2016. În același timp, se exportă anual circa 60 mii tone de struguri. Strugurii moldovenești sunt exportați în special în Rusia, Bielorus, Ucraina, România și Irak.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților