[ X ]
[ X ]
[ X ]
Producătorii și exportatorii de fructe proaspete au fost instruiți privind etichetarea produselor
13 Martie

Producătorii și exportatorii de fructe sunt instruiți de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) cum să asigure trasabilitatea produselor pe parcursul tuturor etapelor de producție până la consumator, astfel încât cumpărătorii să poată identifica originea produsului procurat, transmite CURENTUL.

Instruirea cu genericul „Cerințele privind etichetarea și trasabilitatea fructelor în lanțul alimentar” abordează și necesitatea etichetării produselor agricole plasate pe piață. Conform legislației în vigoare, fructele şi legumele ambalate trebuie să fie etichetate cu informații adecvate, cum ar fi țara de origine, numele și adresa producătorului, denumirea culturii și soiului, clasa de calitate, etc.

Andrei Cumpanici, specialist în cadrul proiectului USAID/APM, a precizat că în ultimul timp se pune un accent sporit pe asigurarea trasabilității produselor agricole. Cerințele specifice privind asigurarea trasabilității și etichetării produsului sunt specificate în legislația națională, europeană, standardele de siguranță GlobalG.A.P. și cerințele din țările euroasiatice.

Ion Toma, directorul adjunct al ANSA, a menționat în debutul instruirii că orice consumator are dreptul să cunoască originea și calitatea produsului, iar producătorii, operatorii de pe piață și exportatorii sunt obligați să respecte legislația privind asigurarea trasabilității și etichetarea produselor. Totodată, directorul adjunct al ANSA a informat producătorii și exportatorii de fructe și struguri că utilizarea informațiilor false ori înșelătoare la marcarea este penalizată cu amenzi de până la 240 de unități contravenționale.

Recent, ANSA a efectuat mai multe controale în unități de comerț cu privire la cerințele de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete. În urma controalelor s-au constatat mai multe încălcări inclusiv informații incomplete pentru a urmări trasabilitatea produselor, lipsa informației despre originea produsului, calitatea, categoria, anul etc.

IMG_5182

IMG_5172

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților