[ X ]
[ X ]
[ X ]
Producătorii de pomușoare pot aplica pentru obținerea unor granturi pentru dezvoltarea afacerilor
5 Octombrie

Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova oferă granturi producătorilor de pomușoare pentru a investi în modernizarea procesului de cultivare a diferitor pomușoare sau de procurare a echipamentului post-recoltare, transmite CURENTUL.

Valoarea granturilor poate varia de la 5 mii la 10 mii dolari și sunt acordate pentru plantarea a noi soiuri de pomușoare, mulcire și instalarea tunelurilor, precum și a echipamentului de irigare, recoltare, pre-răcire, depozitare frigorifică sau ambalare, etc..

USAID APM menționează că pentru a solicita granturile pentru dezvoltarea producerii pomușoarelor antreprenorii vor trebui să completeze formularele disponibile aici și să confirme disponibilitatea de a contribui cu cel puțin 50% la sută din necesarul investiției.

Granturile oferite vor ajuta sectorul, care este unul promițător în Republica Moldova, să se dezvolte mult mai rapid, mai ales că în ultimii cinci ani acest sector înregistrează o continuă creștere. Actualmente, sectorul de producere a pomușoarelor în Republica Moldova este în ascensiune, fiind înregistrată extinderea suprafețelor plantate cu pomușoare de la o mie de hectare în anul 2010 la peste trei mii de hectare înregistrate în 2016.

Potrivit datelor statistice, în 2016, 90% din pomușoarele cultivate în Moldova au fost consumate în stare proaspătă și procesată pe piața locală. Cele mai populare în Moldova sunt căpșunele, urmate de zmeură și coacăza neagră. Totodată, în 2016 din Moldova au fost exportate 950 t de zmeură, cu 240 t mai mult decât in 2015, 360 t de căpșune cu 875 t mai mult decât în 2015 și 60 t de mure cu 40 t mai mult decât în 2015. De asemenea, au fost exportați puieți de arbuști fructiferi (coacăza, zmeurășsi agriș) și căpșuni.

Conform prognozelor, până în 2021 suprafețele plante cu pomușoare se vor dubla și vor fi de circa 6 mii ha. Respectiv, experții estimează și până la 14,5 mii tone prognozată pentru 2021.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților