[ X ]
Producătorii de pomușoare interesați cum să valorifice piața locală și internațională s-au întrunit la Conferința Națională a sectorului
27 Februarie

Oportunitățile de piață ale sectorului de pomușoare și valorificarea acestora de producătorii moldoveni au fost discutate în cadrul ediției a IV-a a Conferinței Naționale a sectorului de producere și procesare a pomușoarelor, desfășurată astăzi la Chișinău, transmite CURENTUL.

Evenimentul, care a devenit o platformă tradițională de comunicare și schimb de bune practici pentru reprezentanții lanțului valoric al pomușoarelor a fost organizat de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Conferința din acest an a avut genericul „Valorificarea oportunităților de piață ale sectorului de pomușoare” și a întrunit circa 100 de participanți – producători, distribuitori, experți naționali și internaționali în tehnologii de marketing, post-recoltă și marketingul pomușoarelor.

Aneta Ganenco, Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, a menționat că „sectorul de pomușoare este unul cu potențial și merită a fi valorificat. Majoritatea producătorilor sunt tineri și femei care își propun să dezvolta afaceri profitabile și sustenabile, din acest motiv contăm pe suportul partenerilor de dezvoltare și factorilor de decizie”.

Iurie Mudrea, reprezentant al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale Moldova, a punctat că „sectorul de pomușoare a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani și este susținut de MADRM. Din anul 2013 până în prezent suprafețele cultivate cu culturi bacifere s-a mărit de cca 4 ori, iar recolta globală s-a majorat de peste 10 ori”.

În cadrul evenimentului au fost discutate, de asemenea, rezultatele obținute de sector, dar și problemele cu care s-au confruntat producătorii de pomușoare în anul 2019 Totodată, participanții la Conferință au făcut schimb de opinii despre piața locală, adoptarea tehnologiilor moderne și eficiente de producere pentru a obține produse calitative și rezultate cantitative.

La finalul evenimentului, participanții au adoptat Rezoluția Asociației, care face un apel către toți producătorii de fructe moi în vederea consolidării volumelor de producție, adoptării în comun a celor mai noi tehnologii si practici agricole de producere și post-recoltă; identificării a noi piețe de desfacere și menținerii unui dialog constructiv cu reprezentanții factorilor de decizie.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking, care a permis comunicarea dintre cultivatorii de pomușoare, furnizorii de resurse, rețele comerciale și cumpărători, organizații de suport a businessului și instituții finanțatoare.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4,1 mii ha de plantații de pomușoare de pe care în 2019 au fost recoltate circa 15,5 mii tone de produse. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere dinamică în ultimii ani de la 1000 de hectare înregistrate în 2010, până la 4,1 mii hectare înregistrate în 2019. În anul 2018 exportul de pomușoare a crescut față de anul 2016 cu 36% și a constituit cca 3000 de tone, sau cu 1000 de tone mai mult. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul, coacăzul negru.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților