[ X ]
[ X ]
[ X ]
Producătorii de energie din surse regenerabile anunță grevă japoneză și fac un nou apel către Premierul Natalia Gavriliță, Președinta CSE
2 Decembrie

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din Republica Moldova au anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că intră în grevă japoneză, din cauza lipsei de reacție a autorităților la problemele și blocajele grave cu care se confruntă sectorul, informează CURENTUL.

Avocatul Vitalie Malai a declarat că reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, care se află în pragul falimentului.

„După prima conferință am fost chemați la Guvern, în care s-a mimat că suntem auziți. Am vorbit mult, ne-au ascultat, dar la final în procesul verbal s-au axat nu pe problemele principale, ci doar pe momente superficiale. Autoritățile caută scuze, pretenții, încearcă să pună pe agendă subiecte, ce pot fi rezolvate ușor, nu mai să nu ajute cu adevărat producătorii locali care vor să valorifice energia solară și eoliană din R. Moldova. Este foarte stranie atitudinea instituțiilor responsabile de domeniul energetic, or, în doar 8 minute au majorat tariful la energia electrică pentru consumatori, dar refuză să caute soluții pentru a-l diminua”, a spus Malai.

Avocatul a spus că producătorii cu adevărat au nevoie de soluționarea la două probleme prioritare.

„Avem nevoie de un mecanism real, viabil de funcționare a echilibrării. Este foarte simple de soluționat, și noi am venit cu mecanism pregătit și funcțional, prin care am solicitat ca dezechilibrele care sau recuperat pe intern la nivel național, să fie achitate cu un preț fixat, agreat de participanți, dar nu e clar de ce se refuză. Nerezolvarea problemei dezechilibrelor duce la pierderi enorme. De exemplu, dacă avem producere de 100 000 Kw lunar, primim 100 000 lei, dar în realitate trebuie să plătim statului 500 000 lei pentru echilibrare. Al doilea punct ține de achiziția centralizată de către Energocom a întregului volum de energie produs la nivel național.

Doamna Natalia Gavrilița, rugăm să ne primiți, fiindcă vedem indiferența instituțiilor responsabile de domeniul energetic, ceea ce o calificăm ca și complicitate în acțiune de sabotaj în raport cu producătorii local”, a spus Malai.

Victor Aghinie, administrator de firmă care produce energie eoliană, a spus că problemele au apărut la începutul lunii iunie 2022.

„S-au perturbat total toate relațiile economice intre toți participanții la piață. Am intrat în a 6-a lună și plățile au fost efectuate doar pe prima lună. La ședința de la Guvern s-a stabilit că facem niște simulări pe marginea propunerii producătorilor. S-au făcut și toți au ajuns la concluzia că propunerea noastră face o economie de 30% din prețul kilowatului de echilibru, dar nimic nu se face pentru implementarea cît mai rapide a acestei soluții”, spune producătorul.

Sergiu Moraru, reprezentant al producătorilor, a spus că ei nu înțeleg nici decizia CSE de interzice a exportului a energiei locale, fără a pune în aplicare un mecanism fiabil ca aceasta să fie achiziționată de stat, la un preț mult mai mic.

„Înțelegem că situația este dificilă, dar dacă nu dai posibilitatea de a exporta, găsește un mecanism de al achiziționa. Noi nu înțelegem cum se cumpără energie din străinătate cu mai mult 4,60 lei pentru un kilowatt și nu se vrea procurarea energiei de pe loc care e mult mai ieftină. Se creează impresia că intenționat se dorește falimentarea producătorilor locali”, a spus Moraru.

Vasile Apostol, producător de energie eoliană, a venit cu o „ofertă socială” către autorități și a propus ca energia electrică produsă de ei să fie dată centralizat companiei cu capital de stat SA „Energocom” la un preț de 1,5 lei, la acest cost să adauge un leu pentru servicii de transport și distribuție, iar apoi să fie vândută la un tarif de 2,5 lei familiilor cu adevărat nevoiașe. Volumul de energie de peste 20 000 000 kWh lunar, generat de către producătorii locali, ar ajunge pentru acoperirea necesităților a circa 100 de mii de gospodării sau circa 300 de mii de consumatori, care cu dificultate fac față prețurilor exagerate de azi.

Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că în această ramură cuvântul criză a fost înlocuit cu faliment. Spune că au bătut la atâtea uși, au purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt. ” Doamna Natalia Gavrlilița, apelăm la Dvs în calitate de președinte a Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru ca să luați sub controlul vostru nemijlocit subiectele invocate, ca deciziile să nu fie tergiversate, dar să fie luate prompt pe timp de criză”

Inapoi la arhiva noutaților