[ X ]
[ X ]
[ X ]
Producătorii de biocombustibil își testează produsele la un Laborator acreditat
16 Noiembrie

Producătorii de biocombustibil din R. Moldova îşi deschid noi pieţe de desfacere datorită certificatelor de calitate eliberate de singurul laborator acreditat din ţară să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibilului, transmite CURENTUL.

Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare a fost acreditat acum un an datorită echipamentului performant în valoare de 100 mii Euro acordat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova. Laboratorul oferă servicii de testare a puterii calorifice superioare și inferioare, conținutului de umiditate, cenușă și materii volatile, densitate, rezistență mecanică și conținutului chimic.

Producătorii au posibilitatea să verifice parametrii biocombustibililor și să concureze nu doar la capitolul preț, ci și calitate. Totodată, şi autoritățile publice solicită rezultatele testelor de calitate în cadrul licitațiilor publice pentru a fi siguri de calitatea biocombustibilului achiziţionat.

Numărul beneficiarilor care folosesc biocombustibili în calitate de agent termic este în continuă ascendență. În prezent, peste 200 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită suportului acordat de Uniunea Europeană. Doar beneficiarii Proiectului Energie şi Biomasă solicită anual o cantitate de minim 30 mii tone de biocombustibil. Numărul crescând al cererii a condus la creşterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de aproape 100.

Cerințele privind calitatea biocombustibilului au fost armonizate cu cele ale Uniunii Europene în anul 2012, când Moldova a adoptat 37 de standarde naționale privind calitatea biocombustibililor solizi și Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, care prevede necesitatea certificării acestora. Astfel, biocombustibilul livrat consumatorilor este însoțit de etichetă pe care sunt descriși principalii parametri, precum umiditatea, cenușa, puterea calorică netă, densitatea, conținutul chimic, etc.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților