[ X ]
Producătorii agricoli sunt instruiți în implementarea standardului GlobalGAP. Iată cu ce scop
25 Aprilie

Producători agricoli și specialiști în domeniu din diferite regiuni ale țării participă în perioada 25-28 aprilie, 2017 la instruirea privind implementarea cerințelor GlobalGAP, necesare agricultorilor care intenționează să exporte pe piața internațională, transmite CURENTUL.

Instruirea este organizată de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM/USAID) cu scopul de a explica producătorilor de fructe și legume standardele internaționale aplicate în procesul de producere.

Aplicarea standardului GlobalGAP este necesară pentru producătorii agricoli care intenționează să exporte produse agricole în Uniunea Europeană, dar și în alte state, precum și agricultorilor care solicită subvenții. Aplicarea standardului GlobalGAP este impus și de cererea din ce în ce mai mare ale consumatorilor de alimente sigure şi durabile.

Certificarea GlobalGAP demonstrează siguranța și sustenabilitatea procesului de producere a fructelor și legumelor. Proiectul APM/USAID va susține producătorii agricoli care vor să implementeze standardul GlobalGAP și să-și certifice procesul de producere a fructelor și legumelor.

GlobalGAP este un standard internațional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, acceptat si recunoscut de către comercianții de produse agricole, care este utilizat în peste 80 de țări. Cerințele GlobalGAP acoperă întregul proces de producție, începând cu de la selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Aplicarea standardului GlobalGAP are ca scop să asigure consumatorul cu fructe și legume sigure pentru consum prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și asigurarea unei abordări responsabile a sănătății și securității lucrătorilor, cât și a bunăstării animalelor.

În general, standardele GlobalGAP cuprinde producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura.

Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, fiind cerințe obligatorii ele trebuie să fie implementate de către producători.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților