[ X ]
Producători de cireșe din R. Moldova au învățat din experiența americanilor de producere
12 Iulie

Un grup de specialiști și producători de cireșe din Republica Moldova se află, în perioada 8-14 iulie curent, în SUA pentru a studia cele mai inovative tehnologii de producere și post-recoltă pentru cireșe, implementate de fermierii americani, transmite CURENTUL.

Vizita este organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova cu scopul de a impulsiona sectorul de producere a cireșelor din țară, care este unul de perspectivă pentru agricultorii moldoveni.

În cadrul vizitei de studiu, care se desfășoară în statele Oregon și Washington, participă fermieri din diferite regiuni ale Republicii Moldova, care dispun de livezi de cireșe și sunt interesați să studieze aspecte practice pentru a-și spori recolta, îmbunătăți calitatea fructelor și perfecționa infrastructura post recoltă. Aceste cunoștințe îi vor ajuta să crească competitivitatea fructelor moldovenești pe piața internațională.

Mihai Chilianu, care gestionează mai multe livezi de fructe, a declarat că preconizează să își extindă suprafața de livezi de cireși, iar tehnologiile avansate de producere a cireșelor implementate de fermierii din Oregon și Washington îl vor ajuta să ia decizii corecte. Totodată, dl Chilianu a apreciat experiența horticultorilor americani de polenizare artificială, de formare a coroanei, dar și procesele de post-recolta urmate pentru a asigura cumpărătorilor fructe de calitate.

Dna Pavliuc Tatiana, conducătoare companiei Plaiul Bîrlădean, dispune de o livadă tânără de cireșe și este interesată de noi soiri de cireșe și portaltoaie cultivate în SUA, precum și de masurile de protecție și nutriție a plantelor, în special aplicarea calciului pentru sporirea calității cireșelor.

În perioada 2016 – 2018 în Republica Moldova au fost plantate anual în medie 300 ha de livezi noi de cireși. În 2017 erau pe rod 3 500 ha de livezi de cireși. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1 700 tone în 2010, până la cca 10 800 tone de cireșe în 2018. În același timp, sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe probleme care afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiuri neomogene, lipsa echipamentului post-recoltare, cum ar fi pre-răcire, sortare și ambalare, ambalaje neomogene și promovarea insuficientă.

Cristina Pendea

7 6 4

Inapoi la arhiva noutaților